Τι αλλάζει στα όρια συνταξιοδότησης και στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Τι αλλάζει στα όρια συνταξιοδότησης και στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

 

Το ίδιο "μπλόκο" με αυτό που "μπαίνει" στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τις ίδιες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (αναδρομικά από 1/1/2015 με καταβολή αναλογίας της βασικής για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011) καθώς και της εγγυημένης από το κράτος μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους, προβλέπει το νέο συνταξιοδοτικό για τους δημοσίους υπαλλήλους.
 
Οι  αλλαγές κατατέθηκαν υπό τη μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκαλώντας την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των διαφωνούντων του... ΣΥΡΙΖΑ.
 
Την αφορμή έδωσε, εκτός των άλλων, και η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διαπιστώνει "ενδεχόμενο ζήτημα συμβατότητας με τη συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και παραβίασης του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου κυρίως επειδή παραβιάζονται θεμελιωμένα δικαιώματα και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων χωρίς ειδική μελέτη κ α.
 
Από τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης εξαιρούνται οι ένστολοι (ορίζεται όριο το 58ο έτος και τα 40 έτη ασφάλισης) και ανώτατοι δικαστικοί (στα 65) και προβλέπονται εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες (βαριά ανάπηρους, παθόντες στην υπηρεσία κα).
 
Με άλλη τροπολογία του υπ. Οικονομικών εξαιρούνται από το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος με την αιτιολογία ότι διέπονται από ειδικές διατάξεις υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.