53χρονη λάμβανε παράνομα σύνταξη από το ΙΚΑ

53χρονη λάμβανε παράνομα σύνταξη από το ΙΚΑ

 

 

 

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος 53χρονης ημεδαπής, για παράνομη λήψη συντάξεων της θανούσας μητέρας της. 
 
Συγκεκριμένα, η 53χρονη κατηγορείται για τα αδικήματα της απάτης κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης καθώς και για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και νόθευση κατ’ εξακολούθηση.
 
Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης και Ασφαλιστικής Προστασίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, η 53χρονη από τον Ιούλιο του 2007 και μέχρι τον Μάιο του 2015, δεν δήλωσε το θάνατο της μητέρας της, με αποτέλεσμα να λαμβάνει παράνομα από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων τις συντάξεις γήρατος και χηρείας, καθώς και το επίδομα αναπηρίας.
 
Σημειώνεται ότι η ζημία που προκλήθηκε στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό των εκατόν σαράντα χιλιάδων 140.000 ευρώ.
 
Επιπλέον η 53χρονη, κατά τη διαδικασία απογράφης των συνταξιούχων τα έτη 2011 και 2013, κατέθεσε στο Ι.Κ.Α. δυο πληρεξούσια, που συντάχθηκαν μετά το θάνατο της μητέρας της και με τα οποία οριζόταν η ίδια (53χρονη) ως πληρεξούσια για την είσπραξη των συντάξεων και των επιδομάτων.
 
Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίστηκε για την υπόθεση, διερευνήθηκε η υπαιτιότητα του συντάκτη και των ατόμων που υπέγραψαν ως μάρτυρες.  
 
Η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.