Αναδρομική έκθεση του Πέτρου Παπαβασιλείου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

Την Κυρική 11 Αυγούστου στις 21:00 το βράδυ, πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του Πέτρου Παπαβασιλείου με τίτλο "Από τις ρίζες του μύθου".
Το φετινό Εικαστικό Αφιέρωμα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου αφορά στον σημαντικό ζωγράφο Πέτρο Παπαβασιλείου, Μυκονιάτικης καταγωγής, περίπου ένα χρόνο μετά τον θάνατο του.
Η ΚΔΕΠΠΑΜ έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν και άλλα πολύ σημαντικά εικαστικά αφιερώματα όπως: Luis Orozco/Mύκονος 1960-2010, Έλληνες και ξένοι εικαστικοί στην Μύκονο του 18960 & 1970, Αντώνης Πολυκανδριώτης(1904-1990), Aριστοτέλης Βασιλικιώτης(1902-1972,) η Μύκονος της Genevieve Couteau κ.α.
Η αναδρομική έκθεση του «Πέτρου», όπως ήταν γνωστός ο ζωγράφος, περιλαμβάνει 10 περίπου χαρακτηριστικά έργα του ζωγράφου τα οποία δώρισε στον Δήμο Μυκόνου το 1994, προβολή σκίτσων που αποτυπώνουν τοπία της Μυκόνου και σκηνές της καθημερινής ζωής καθώς και υλικό της οικογένειας του ζωγράφου που μας δίνει πληροφορίες για την ζωή του (δημοσιεύματα, φωτογραφίες, έντυπα κ.λ.π).
Την έκθεση επιμελήθηκε σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΠΑΜ η κόρη του ζωγράφου Michela Papavassiliou Ferraris.
Εισαγωγή στην έκθεση του Πέτρου:
«Όταν ο Πέτρος Παπαβασιλείου μιλούσε για την Μύκονο τα μάτια του φωτίζονταν και ξυπνούσαν μνήμες που είχαν τις ρίζες τους στο πιο προσωπικό κομμάτι του καλλιτέχνη. Η Κατερίνα Δαρούσου, μητέρα του Πέτρου, συνήθιζε να πηγαίνει κάθε καλοκαίρι τα παιδιά της στην Μύκονο, στο οικογενειακό σπίτι.
Σ’ αυτό το όμορφο σπίτι, που ήταν δίπλα στο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, ο Πέτρος συνήθιζε να τρέχει και να σκαρφαλώνει στον κήπο και να παρατηρεί τον μεγάλο περιστεριώνα με τα πολλά λευκά περιστέρια που ήταν ακριβώς στην μέση. Από εκείνη την εποχή το περιστέρι έγινε για τον Πέτρο το σύμβολο της Ειρήνης και της παιδικής αγνότητας.
Αφού αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1955), όταν ήταν περίπου 30 χρονών, κέρδισε υποτροφία στην Χαρακτική στο Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο στην Ιταλία. Τότε αποφάσισε να ζήσει στο Μιλάνο όπου το 1961 παντρεύτηκε με την Piera Gatta και απέκτησαν δύο παιδιά τον Άλεξ και την Μικαέλα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έλαβε πολλά βραβεία, ένα από τα οποία ήταν: «Ο καλύτερος Έλληνας καλλιτέχνης του εξωτερικού» που του αποδόθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004.
Ποτέ δεν ξέχασε την Ελλάδα και τις ρίζες του και πάντοτε μελετούσε τον Ελληνικό Πολιτισμό και την μυθολογία. Ήταν πολύ στενός φίλος με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο ο οποίος έγραψε ένα πολύ όμορφο ποίημα για την τέχνη του Πέτρου και το 1981 δημιούργησαν μαζί την ενότητα από τις λιθογραφίες «Ο κόσμος είναι ένας».
Το 1984 φιλοτέχνησε την έκδοση « Ο κόσμος βλέπει» του Οδυσσέα Ελύτη με τη συμβολή της Γκαλερί Αργώ και με επίσημη παρουσίαση και έκθεση έργων του στο Μουσείο Μπενάκη. Το 1993 εργάστηκε στο ποιητικό κείμενο «Ανάβασις» του Γάλλου νομπελίστα Saint-John Perse. Πολλοί από τους γνωστούς έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Μουστάκας, ο Φασιανός, ο Τσόκλης, ο Τάκης, ο Ακριθάκης, ήταν φίλοι του.
Πολλές φορές κατάφερε να έρθει πίσω στο νησί με την γυναίκα του, όπου σκιτσάροντας ακούραστα αποτύπωνε στο χαρτί την ξεχωριστή ατμόσφαιρα του τόπου: ήσυχα και στενά δρομάκια, φιλόξενα ταβερνάκια, θαλασσινά τοπία, τα λοφάκια με τους Ανεμόμυλους. Αυτά ήταν τα φανταστικά ταξίδια των σουρεαλιστικών οραμάτων του Πέτρου, όπου στοιχεία της μυθολογίας και του κλασικού πολιτισμού συνδυάζονταν με τον πιο φυσικό τρόπο με απλές φόρμες της ήσυχης καθημερινής ζωής.
Και τώρα, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του (πέθανε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2014), η αναδρομική αυτή έκθεση εμπλουτίζεται με ένα σπουδαίο μήνυμα και οι «ρίζες» του Πέτρου τον καλωσορίζουν πίσω στο σπίτι του με μια αγκαλιά που οδηγεί στην αιωνιότητα.»
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως και τις 20 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου "Μαρία Ιγγλέση", στην αίθουσα Καλογερά. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 11:00 το πρωί έως και τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 19:00 το απόγευμα έως και τις 23:00 το βράδυ.