Φορολογαριασμός 6,13 δισ. ευρώ έως το τέλος του Δεκεμβρίου

Φορολογαριασμός 6,13 δισ. ευρώ έως το τέλος του Δεκεμβρίου

 

 

 

Εως και έξι διαφορετικούς φόρους καλούνται να καταβάλουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκατομμύρια φορολογούμενοι για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους. Φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων είναι τα έξι «χαράτσια» με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ο συνολικός «λογαριασμός» που υποχρεούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 6,13 δισ. ευρώ!
 
Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν το ποσό αυτό θα φτάσει στο σύνολό του στα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τόσα πολλά υπέρογκα ποσά φόρων μαζεμένα, καθώς η φοροδοτική τους ικανότητα έχει ήδη εξαντληθεί από την αδιάκοπη επιβολή παράλογων, άδικων και υπέρογκων φόρων καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου εφαρμογής των μνημονίων.
 
Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης είναι το εξής:
 
Αυτή την εβδομάδα εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες, οι οποίοι υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τις 18 Ιουλίου και έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet, θα αναγκαστούν να προσέλθουν και να στριμωχτούν σε «ουρές» στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) για να πληρώσουν την 1η από τις 3 δόσεις ή ολόκληρο το ποσό ενός έως και τεσσάρων διαφορετικών φόρων που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά.
 
Ειδικότερα:
 
α) Ολοι όσοι υπέβαλαν δηλώσεις και έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα μέχρι τις 18 Ιουλίου θα κληθούν να πληρώσουν την 1η δόση ή ολόκληρο το ποσό του επιπλέον φόρου που προέκυψε για τα εισοδήματα του 2014.
 
β) Οσοι από τους φορολογούμενους αυτούς απέκτησαν το προηγούμενο έτος ετήσια ατομικά εισοδήματα συνολικού ύψους άνω των 12.000 ευρώ ή εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν μαζί και την 1η δόση ή ολόκληρο το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία για τα εισοδήματα του 2014 υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1%-4%.
 
γ) Επιπλέον, όσοι από τους παραπάνω φορολογούμενους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2014 ατομικώς επιχειρηματική δραστηριότητα (ως έμποροι, βιοτέχνες ή ελεύθεροι επαγγελματίες) θα πρέπει να πληρώσουν μαζί και την 1η δόση ή ολόκληρο το ποσό του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2014, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ.
 
δ) Επίσης, όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2014 Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2005, πισίνες και αεροσκάφη θα πρέπει μαζί με τους προηγούμενους φόρους να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (το 1/3 ή ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό).
 
 
 
Διαβάστε περισσότερα στη naftemporiki.gr