3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Ροδίτικης Γαστρονομίας

3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Ροδίτικης Γαστρονομίας

 

 


Ο πλούτος γεύσεων του Αιγαίου και η παραδοσιακή Ροδίτικη γαστρονομία κυριάρχησαν σε μια βραδιά γιορτής, προώθησης και διαφήμισης του Ελληνικού τουρισμού και της Ελληνικής κουζίνας. Απέδειξαν στους χιλιάδες επισκέπτες και φιλοξενούμενούς μας ότι η Ελλάδα ξέρει, θέλει και μπορεί να ξεχωρίζει.

Μοναδικές στιγμές με γευστικές απολαύσεις από Ελληνικά φαγητά και ποτά που προσφέρθηκαν δωρεάν, έζησαν όλοι όσοι πλημμύρισαν χτες το βράδυ, για πολλές ώρες την κεντρική πλατεία στο Φαληράκι σε μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του καλοκαιριού στις 15 Ιουλίου 2015, στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Ροδίτικης Γαστρονομίας Φαληρακίου.

Μπορεί οι Έλληνες αυτήν την ξεχωριστή από κάθε άποψη ημερομηνία να είχαν την σκέψη στο Κοινοβούλιο της χώρας και σε όσα κρίσιμα και εξαιρετικά σημαντικά για το παρόν και το μέλλον μας, διαδραματιζόταν εντός της Βουλής, όμως η Ελλάδα έδειχνε στο ονομαστό Φαληράκι της Ρόδου το καλύτερό της πρόσωπο. Φρόντισε γι’ αυτό ο Σύλλογος Γυναικών «Η Μεσόγειος» που με κινητήρια δύναμη την αγάπη για τον τόπο και το μεράκι των μελών της, οργάνωσε μια απολύτως επιτυχημένη εκδήλωση που γίνεται πλέον θεσμός στο νησί της Ρόδου και την αναμένουν κάθε χρόνο οι τουρίστες μας, τα ξενοδοχεία και όσοι μετέχουν στον τουρισμό μας. Θερμό χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που στηρίζει τις δραστηριότητες του Συλλόγου και κάθε δράση που προβάλλει τα νησιά μας, απήυθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης. Κάλεσε τους τουρίστες και τους επισκέπτες μας να γίνουν αυτοί, με τα καλά τους λόγια για τα Ελληνικά νησιά, Πρεσβευτές της χώρας, του τουρισμού και του πολιτισμού μας.

Ο κ. Φλεβάρης ζήτησε απ’ όσους δοκίμασαν τις νοστιμιές που μαγείρεψαν οι Αρχιμάγειρες και οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των ξενοδοχείων μας και οι Ροδίτισσες μαγείρισσες, να περιγράψουν τη γευσιγνωσία και τη γευστική εμπειρία τους, στους φίλους και στους γνωστούς τους και να τους προτείνουν να έρθουν κι εκείνοι από κοντά να τις δοκιμάσουν.

Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα νησιά μας, στις ομορφιές τους και στο στόχο ανάδειξης της νησιωτικότητας τον οποίο υπηρετεί και υπερασπίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Συνεχάρη και ευχαρίστησε την δραστήρια Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κυριακή Χασίλα και τα ακούραστα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Αλεξάνδρα Τζατζανά, Στυλιανή Καναβάκη, Αναστασία Αναστασά, Μοσχούλα Χασίλα, Ακριβή Μανουσοπούλου και Άννα Καναβάκη καθώς και όλες τις κυρίες που συμμετέχουν στο Σωματείο. Τόνισε στους επισκέπτες ότι τα τελευταία τρία χρόνια διοργανώνεται στο νησί της Ρόδου και στο Φαληράκι, το Φεστιβάλ παραδοσιακής Ροδίτικης Γαστρονομίας.

Όπως είπαν και οι διοργανωτές, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Ροδίτικης Γαστρονομίας Φαληρακίου Ρόδου, πραγματοποιείται ετησίως στις 15 Ιουλίου και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο το νησί. Δίνει σε όλους την μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν νέες γευστικές διαδρομές στα γαστρονομικά μονοπάτια του νησιού. Καθοριστική είναι η συμμετοχή και στήριξη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού και των τοπικών παραγωγών.

Τα μέλη του συλλόγου «Μεσόγειος», αναλαμβάνουν την διοργάνωση και την παρουσίαση, αποκαλύπτοντας τα μυστικά και την μαγεία της Ροδίτικης κουζίνας. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και η επιτυχία ολοκληρώθηκε και επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο, την προσπάθεια όλων για να αναδειχθεί η παράδοση του τόπου μας, η τοπική παραδοσιακή κουζίνα. Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου κ. Νίκος Χριστοφόρου, δήλωσε ότι με τις μοναδικές γεύσεις της Ελληνικής νησιωτικής κουζίνας μαγεύουμε όσους τη γεύονται προσελκύοντας κάθε φορά όλο και περισσότερους επισκέπτες στα νησιά μας. Σημαντική ήταν και η υποστήριξη της εκδήλωσης από τον Δήμο Ρόδου και ιδιαίτερα του Αντιδημάρχου κ. Αθηνόδωρου Κωνσταντίνου ο οποίος επέβλεψε από κοντά την προετοιμασία και την χωροθεσία της πετυχημένης εκδήλωσης και δήλωσε ότι «αυτές τις ώρες η αγάπη για τον τόπο μας αποδεικνύεται με έργα. Μπράβο στους διοργανωτές και σε όσους εργάστηκαν για το ωραίο αποτέλεσμα». Παρόντες ήταν πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, του Δήμου, της Κοινότητας Καλυθιών, Φορέων και Σωματείων.

Για να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ τα μέλη του Συλλόγου επισκέφτηκαν πολλά ξενοδοχεία του νησιού μας και εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους με εδέσματα και προσωπικό. Τις μουσικές νότες που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες έδωσε, όπως πάντα, η Φιλαρμονική Καλυθιών υπό τον Αρχιμουσικό κ. Γιώργο Μαλωΐνα. Την εκδήλωση πλαισίωσαν τα ταλαντούχα χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και τα σχήματα του Σωματείου Ελληνικών Χορών Νέλλης Δημόγλου με την χορευτική ομάδα του Βαγγέλη Τζέλλου καθώς και τα χορευτικά εργαστήρια του Συλλόγου Παναγία Καθολική με Πρόεδρο τον ικανότατο κ. Γιώργο Νικολή. Παρόντες όπως πάντα οι διασώστες, εθελοντές Σαμαρείτες τους οποίους ο Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη.

Τέλος ο κ. Φλεβάρης αποχαιρέτησε τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση λέγοντας ότι οι Έλληνες πάντα θα είναι ξεχωριστοί για την ιστορία τους και πάρα πολλούς άλλους λόγους καθώς ξεχωρίζουν για την φιλοξενία τους, την μεσογειακή διατροφή και τις Ελληνικές νησιωτικές γεύσεις και ομορφιές.