Σε συστράτευση καλεί τους φορείς ο Δήμος Τήνου για τα αιολικά πάρκα - Προσφυγή στο ΣτΕ

Σε συστράτευση καλεί τους φορείς ο Δήμος Τήνου για τα αιολικά πάρκα - Προσφυγή στο ΣτΕ

 

 

 


Ανοιχτό κάλεσμα – πρόσκληση κάνει ο Δήμος Τήνου σε όλους τους συλλογικούς φορείς – ομάδες πολιτών - κινήσεις  του νησιού για τη μαζική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης περί εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Τήνο.

"Επειδή το όλο θέμα της εκμετάλλευσης των αιολικών πάρκων στο νησί μας δεν αντιμετωπίζεται στην πλέον ορθή του βάση και με γνώμονα την  ισόρροπη ανάπτυξή του και καθώς οι συνέπειες ενός τέτοιου έργου θα είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες και θα υποσκάψουν τις προσπάθειές μας πολλών ετών για μια Τήνο ελκυστική, με σεβασμό στις αληθινές αρετές της και στην απαράμιλλης ομορφιάς ενδοχώρα της, ο Δήμος Τήνου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα καταθέσει αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης και αίτηση αναστολής εκτελέσεώς της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου" επισημαίνει ο κ. Κροντηράς και ζητά από όλους τους συλλογικούς φορείς του νησιού την συστράτεσυή τους με τον Δήμο σε αυτή την προσπάθεια "παρακαλούμε όπως διερευνήσετε την δυνατότητα η εν λόγω προσφυγή να κατατεθεί από όλους τους συλλογικούς φορείς του νησιού, με τον Δήμο να αναλαμβάνει το οικονομικό βάρος αυτής, καθώς η μαζικότητα θα αποφέρει θετικότερα αποτελέσματα για τον τόπο μας"υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κροντηράς.

 
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Δήμου:
 
" Προς: 
Συλλογικούς φορείς & Ομάδες Πολιτών Τήνου
Όπως ήδη γνωρίζετε, την 23-12-2013 ο Υπουργός Περιβάλλοντος  Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ.  Γ. Μανιάτης, με απόφασή του, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου “Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής  Ηλεκτρικής Ενέργειας”(ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW και των συνοδών έργων, για τα νησιά (ενιαία) Τήνο, Νάξο Πάρο και Άνδρο, καθώς επίσης και για την διασυνδεδετική γραμμή  μεταφοράς  150 KV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης  Νομού Αττικής.
Σε ό,τι αφορά την Τήνο, αξίζει να επισημανθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε μεν κατά το παρελθόν αρνητικά ειδικά για το έργο αυτό πλην όμως ετάχθη υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας (και της αιολικής) αρκεί να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού και τα χαρακτηριστικά του, όπως αυτά είναι κατοχυρωμένα τόσο νομοθετικά (ΠΔ ΦΕΚ160Δ/27-2-2003, «Χωροταξικό» της Τήνου) αλλά και νομολογιακά (αποφάσεις του ΣτΕ, στα πλαίσια της αντιδικίας με το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ως προς το έργο των πυλώνων, κλπ). Η αρνητική αυτή απόφαση δυστυχώς όπως φαίνεται δεν έγινε σεβαστή.  Όμως, αρχή μας είναι ότι δεν μπορεί αναλόγου βαρύτητας και συνεπειών αποφάσεις, να λαμβάνονται όχι απλώς ερήμην αλλά και αντίθετα προς τις εκπεφρασμένες τεκμηριωμένες απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμφοτέρων των βαθμών, όπως συμβαίνει εν προκειμένω.
 Επειδή το όλο θέμα της εκμετάλλευσης των αιολικών πάρκων στο νησί μας δεν αντιμετωπίζεται στην πλέον ορθή του βάση και με γνώμονα την  ισόρροπη ανάπτυξή του και καθώς οι συνέπειες ενός τέτοιου έργου θα είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες και θα υποσκάψουν τις προσπάθειές μας πολλών ετών για μια Τήνο ελκυστική, με σεβασμό στις αληθινές αρετές της και στην απαράμιλλης ομορφιάς ενδοχώρα της, ο Δήμος Τήνου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα καταθέσει αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης και αίτηση αναστολής εκτελέσεώς της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου. 
Παρακαλούμε όπως διερευνήσετε την δυνατότητα η εν λόγω προσφυγή να κατατεθεί από όλους τους συλλογικούς φορείς του νησιού, με τον Δήμο να αναλαμβάνει το οικονομικό βάρος αυτής, καθώς η μαζικότητα θα αποφέρει θετικότερα αποτελέσματα για τον τόπο μας. 
Στα πλαίσια αυτά  παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε γραπτώς και με ανάλογες αποφάσεις των Διοικητικών σας Συμβουλίων τις απόψεις σας επί του συγκεκριμένου θέματος εντός 7 ημερών, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, καθώς οι καταστάσεις που βιώνουμε αναμφίβολα απαιτούν εγρήγορση. Η κίνηση αυτή είναι μια λαμπρή ευκαιρία κοινής παρουσίας και κοινής διεκδίκησης της προστασίας του νησιού μας και της μη υποθήκευσής του για το μέλλον. 
Ο Δήμαρχος
Παναγιώτης Κροντηράς”.