Ως την Τετάρτη παρατείνεται η τραπεζική αργία

Ως την Τετάρτη παρατείνεται η τραπεζική αργία

 

 

 
Παρατείνεται για δύο ακόμη ημέρες, ως την Τετάρτη, η τραπεζική αργία, σύμφωνα με δηλώσεις δύο τραπεζιτών στο Reuters. Στο μεταξύ, αμετάβλητο άφησε η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ο Μάριο Ντράγκι και οι κεντρικοί τραπεζίτες τηρούν στάση αναμονής για τις αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή.
 
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την κατάσταση την Τετάρτη, ενώ ο ένας από αυτούς δήλωσε ότι στόχος είναι να ξανανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα από την Πέμπτη.
 
Ουσιαστικά διατηρούν τις ελληνικές τράπεζες εν ζωή αλλά δεν χορηγούν ρευστότητα που θα επέτρεπε να ανοίξουν ακόμη και από την Τρίτη. Διαψεύδεται έτσι το σενάριο που κυκλοφόρησε για χορήγηση 2 δισ. ευρώ που θα βοηθούσε στην μερική αποκατάσταση της ομαλότητας του τραπεζικού συστήματος.
Επισήμως σήμερα θα πρέπει να εκδοθεί νεά υπουργική απόφαση που θα καθορίζει εκ νέου το χρόνο που θα παραμείνει η τραπεζική αργία. Οι τράπεζες πάντως βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.
 
Νωρίτερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αντικείμενο της συνάντησης είναι η επανεξέταση της κατάστασης και οι επόμενες κινήσεις στο πιστωτικό σύστημα (διεύρυνση συναλλαγών, κ.λπ.), μετά τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής και τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ρευστότητα, μέσω ELA.