Εγκαίνια της έκθεσης

Εγκαίνια της έκθεσης

 

 

 

 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό  Μουσείο της Ρόδου, από τις 11 Ιουλίου έως και τις 15 Νοεμβρίου 2015.
 
Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου, από το Νοέμβριο 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2015, μεταφέρθηκε στη Ρόδο, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου και την τιμής ένεκεν συμβολή του Μουσείου του Λούβρου.  Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία από το 2014 ξεκίνησε την προσπάθεια μεταφοράς της έκθεσης στη Ρόδο, ανέλαβε και το οικονομικό κόστος τόσο της διοργάνωσης και του συντονισμού όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων.
 
 
«Είμαι πολύ περήφανος που σήμερα εγκαινιάστηκε στη Ρόδο αυτή η μοναδική σε πολιτιστική  αλλά και συναισθηματική αξία έκθεση. Το μεγάλο αυτό επίτευγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ένα από τα σημαντικότερα  για ολόκληρη την χώρα μας. Το μήνυμα που φεύγει σήμερα από την Ρόδο,  είναι πως ο πολιτισμός μας είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη που έχουμε να προσφέρουμε στην ίδια την ιστορία. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διανύουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία, τέτοιου βεληνεκούς πολιτιστικά γεγονότα αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας διεθνώς, πρεσβευτή "ιστορίας", "αισιοδοξίας", "φωτός". Η εξωστρέφεια είναι το μέσο που πρέπει να προτάξουμε διεθνώς ώστε να επιτύχουμε την μέγιστη θετική προβολή για την χώρα μας, την παγκόσμια κοιτίδα του πολιτισμού, την χώρα που γέννησε τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
 
Η έκθεση φιλοξενεί 45 περίπου αντικείμενα, από τον 14οέως και τον 6ο αιώνα π.Χ, μεταξύ των οποίων κοσμήματα και κεραμικά σκεύη, που έρχονται να συμπληρώσουν μοναδικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου.
 
 
Η κ. Anne Coulié,  επιμελήτρια της Έκθεσης, ανέφερε σχετικά: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που αυτή η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Παρίσι πέρυσι και τώρα θα γίνει εδώ στη Ρόδο! Είχαμε αυτόν τον ευρωπαϊκό στόχο και είναι πολύ σημαντικό για εμάς που υλοποιήθηκε» ενώ η κ. Μαρία Μιχαηλίδου, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου, σχολίασε: «Είμαστε χαρούμενοι που το όλο εγχείρημα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μετά την τεράστια απήχηση της έκθεσης στο Παρίσι, είμαστε περήφανοι που αυτό το καλοκαίρι μια τόσο σημαντική έκθεση φιλοξενείται στον τόπο της!» 
 
Οι μεγάλοι χορηγοί της Έκθεσης είναι η φαρμακευτική εταιρία IPSEN,  ο ΟΤΕ και η COSMOTE, και υποστηρικτές της η Aegean Air και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. 
Η κ. Ντέπη Τζιμέα. Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ ανέφερε σχετικά: «Ο ΟΤΕ και η COSMOTE έχουν μακρά παράδοση στη στήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με όχημα την τεχνολογία, γνώμονα την εκπαίδευση και προορισμό τον πολιτισμό, αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας».
 
Η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου που φέτος συμπληρώνει τα 100 χρόνια λειτουργίας του, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται δράσεις και εκδηλώσεις, με την ενεργό υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ως συντονιστή εταίρου.