Αθήνα και Μύκονος "ανέβασαν" τον τουρισμό

Αθήνα και Μύκονος

 

 
Η άνοδος που παρουσίασαν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη ήταν ο λόγος που το πρόσημο παρέμεινε θετικό στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, ενώ όσον αφορά στους επόμενους μήνες οι έλεγχοι κεφαλαίων ήδη έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά τις αφίξεις.
 
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναφορικά με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα σημαντικότερα αεροδρόμια της χώρας στο διάστημα Ιανουάριος - Ιούνιος 2015.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό ανήλθαν στα 5,611 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 6,7%. Αν, όμως, δεν υπολογιστεί η Αθήνα, οι αφίξεις παρουσίασαν οριακή αύξηση 1% στα 3,873 εκατ. χάρη κυρίως στην άνοδο στα Ιόνια Νησιά και τις Κυκλάδες, δεδομένου ότι Δωδεκάνησα και Κρήτη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο το α' εξάμηνο.
 
Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, έγκειται στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής για τους προσεχείς μήνες. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, μετά την την εφαρμογή των capital controls καταγράφηκε αρχικά απότομη μείωση 30%-40%, η οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται στα επίπεδα του 20%. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η μείωση αυτή, εφόσον δεν ανατραπεί, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις του επόμενου τριμήνου. Το θέμα της μείωσης κρατήσεων μοιάζει πιο έντονο στη γερμανική αγορά.
 
Σύμφωνα με την εταιρεία Traveltainment που παρακολουθεί τις κρατήσεις, στο διάστημα 29 Ιουνίου - 5 Ιουλίου οι κρατήσεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 39%.
 
Από την άλλη πλευρά, η FTI Touristik, ο τέταρτος μεγαλύτερος tour operator της Γερμανίας, σε χθεσινή ανακοίνωσή του εκτιμά ότι θα παρουσιάσει αύξηση των κρατήσεών του τη φετινή χρονιά όσον αφορά στην Ελλάδα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Ντίτμαρ Γκανζ ανέφερε ότι πολύ σύνολα ο γερμανικός όμιλος πρόκειται να ολοκληρώσει νέα επένδυση στη χώρα μας.
 
Τον Ιούνιο, η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη ήταν οι τρεις προορισμοί που υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο αφίξεων της χώρας με +25%, +10,9% και +20% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η Θεσσαλονίκη εμφάνισε οριακά θετικό πρόσημο (-0,8%), ενώ αρνητικά κινήθηκαν Δωδεκάνησα (-7,2%) και Κρήτη (-3,8%).
 
Συνολικά, τον Ιούνιο, η αύξηση στις αφίξεις ήταν της τάξεως του 3,2%, με τον ρυθμό να έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά στο β' τρίμηνο της χρονιάς. Αν πάντως δεν υπολογιστούν οι αφίξεις στην Αθήνα, το πρόσημο είναι αρνητικό, καθώς διαμορφώθηκε στο -1,5%, δείγμα ότι οι πολιτικές εξελίξεις και η αβεβαιότητα που υπήρχε για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές είχε αρχίσει να επηρεάζει τις κρατήσεις όσον αφορά κυρίως τους μεγάλους προορισμούς.