Ελλείψεις στα ογκολογικά φάρμακα

Ελλείψεις στα ογκολογικά φάρμακα

 

 

 

«Στέγνωσαν» τα δημόσια νοσοκομεία από ογκολογικά φάρμακα με τους καρκινοπαθείς να αναζητούν τα πολύτιμα για τη ζωή τους σκευάσματα στα
φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 
 
Μεγάλα αντικαρκινικά νοσοκομεία -«Ο Άγιος Σάββας», «Οι Άγιοι Ανάργυροι», «Θεαγένειο»- έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους για τις χημειοθεραπείες, ενώ μικρότερες ελλείψεις παρουσιάζουν και άλλα δημόσια νοσοκομεία. Ήδη στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Παμμακάριστος», «Κωνσταντοπούλειο», «Παπαγεωργίου», και «Βενιζέλειο» οι υπεύθυνοι στέλνουν τους ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. 
 
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χθες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε αύξηση του προσωπικού στο φαρμακείο της Ομόνοιας, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών και να περιοριστούν οι ουρές. 
 
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), αποκλειστικά από τα ιδιωτικά και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
 
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι ασθενείς, καθώς αυξάνονται τα σημεία διάθεσης των ΦΥΚ. 
 
Ωστόσο, σύλλογοι ασθενών με σοβαρές παθήσεις υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα προσβασιμότητας, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει προβλέψει να αποστέλλονται ταχυδρομικά τα φάρμακα, όπου προκύπτει ανάγκη. 
 
Αλλά και στελέχη του ΕΟΠΥΥ και της αγοράς φαρμάκου εκτιμούν ότι η αποκλειστική διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα «εκτοξεύσει» τη φαρμακευτική δαπάνη, σε μία περίοδο μάλιστα όπου οι σχετικοί προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι. 
 
Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ προμηθεύεται τα φάρμακα αυτά σε νοσοκομειακή τιμή, ενώ η διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα οδηγήσει σε αποζημίωση με βάση τη λιανική τιμή.
 
Πηγή: imerisia.gr