Γιορτή φάβας στη Σχοινούσα

Γιορτή φάβας στη Σχοινούσα

 

 

 
Για 4η συνεχή χρονιά, η Σχοινούσα, ένα από τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με μόλις 200 μόνιμους κάτοικους, πραγματοποιεί την καθιερωμένη και δημοφιλή ετήσια Γιορτή της Φάβας το Σάββατο 4 Ιουλίου στις 21:00.
 
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του Συλλόγου Νέων στη Χώρα, προσαρμόζοντας το αρχικό πλούσιο μουσικό νησιωτικό γλέντι, σε ένα πρόγραμμα πιο απλό, οικογενειακό, χαριτωμένο και διαδραστικό. 
 
Όσοι παραστούν στην εκδήλωση θα μπορούν να παρακολουθήσουν παραδοσιακό αλώνισμα με γαϊδουράκια, να συμμετέχουν ενεργά στο μαγείρεμα της φάβας και να απολαύσουν την βραδιά στο μεγάλο «οικογενειακο τραπεζι», παρέα με τους παράγωγους, επιχειρηματίες και φίλους επισκέπτες που βρίσκονται στη Σχοινούσα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η ποικιλία φάβας της Σχοινούσας είναι γνωστή με την ονομασία κατσούνι, λόγω του σχήματος του φυτού. Σύμφωνα με τους ντόπιους παραγωγούς, ο σπόρος από το κατσούνι  καλλιεργήθηκε αρχικά στο γειτονικό νησί της Αμοργού (όπου καλλιεργείται μέχρι σήμερα). Μεταφέρθηκε στη Σχοινούσα όταν οικογένειες από την Αμοργό μετακινήθηκαν στη Σχοινούσα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στη Σχοινούσα η καλλιέργεια της φάβας έχει παράδοση πολλών ετών, καθώς το έδαφος του νησιού, που είναι σχετικά επίπεδο, με χαμηλούς λόφους, λίγες βροχοπτώσεις και ήπιους νότιους ανέμους, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια αυτού του φυτού.  


Με πληροφορίες από naxostimes