«Βόμβα» Βαρουφάκη: Θα παραιτηθώ εάν ο λαός ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα

«Βόμβα» Βαρουφάκη: Θα παραιτηθώ εάν ο λαός ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα

 

 

«Αν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα παραιτηθώ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. 
 
Όπως είπε αν ο λαός στο δημοψήφισμα υπερψηφίσει τις προτάσεις των δανειστών εκείνος θα αποχωρήσει από το υπουργείο και θα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη διαπραγμάτευση από άλλο πόστο.
 
«Θα βοηθήσω το νέο υπουργό Οικονομικών, όπου χρειαστεί...». Θα προτιμούσα να κόψω το χέρι μου παρά να υπογράψω συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, συμπλήρωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Είπε μάλιστα στο δημοσιογράφο ότι τις τελευταίες μέρες διάγει πολύ λιτό βίο, καθώς δεν θεώρησε πώς θα ήταν πρέπον να καθίσει και αυτός στην ουρά για τα 60 ευρώ!
 
Ο Γ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές την Τρίτη, μετά το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν είναι η ίδια περίπτωση όπως με την Κύπρο το 2013, «δεν πρόκειται για τραπεζική κρίση».
 
Η Ευρώπη πήρε μια πολιτική απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών ώστε να εκβιάσουν την Ελλάδα να δεχθεί μη βιώσιμη λύση, υποστηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης.
Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης και της κυβέρνησης εάν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
 
Μιλώντας στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο του ABC της Αυστραλίας και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα παραιτηθεί σ΄ αυτή την περίπτωση και θα αναλάβει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο κ.  Βαρουφάκης είπε: «Ναι, μπορούμε κάλλιστα να το κάνουμε αυτό. Αλλά θα το κάνουμε αυτό σε πνεύμα συνεργασίας με όποιον αναλάβει (την εξουσία) από εμάς”.
 
Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για τελεσίγραφο που δέχθηκε ο ίδιος από τους δανειστές δέχθηκε στις 25 Ιουνίου με προτάσεις που «'κανένας λογικός υπουργός Οικονομικών δεν θα δεχόταν να υπογράψει»...
 
Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Εχουμε ένα αδιέξοδο, έχουμε διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πέντε μήνες που οδήγησαν σε τελεσίγραφο την 25η Ιουνίου που επιδόθηκε σε συνεδρίαση του Eurogroup σε μένα και το πρόβλημα με το τελεσίγραφο είναι ότι αποτελείτο από προτάσεις για συμφωνία που δεν ήταν το είδος των προτάσεων που ο οποιοσδήποτε λογικός υπουργός Οικονομικών θα δεχόταν ποτέ».
 
Έκανε λόγο για άρνηση από μέρους των συναδέλφων του στο Eurogroup του Σαββάτου των δημοκρατικών αξιών στη βάση του ότι θεωρούσαν ότι ένα τόσο περίπλοκο ερώτημα δεν πρέπει να τεθεί στο λαό.
 
«Η απόφαση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή. Γι' αυτό απευθυνθήκαμε στο λαό. Εάν πουν ναι θα κάνουμε ο,τι χρειαστεί για να υπογραφτεί αυτή η συμφωνία ακριβώς όπως η τρόικα μας ζητάει. Αλλά δεν θα το κάνουμε παρά μόνο εάν ο λαός μας δώσει αυτή την οδηγία», ανέφερε.
 
Πηγή: imerisia.gr