Ξεκινάει σήμερα η Μύκονος Μπιενάλε 2015

Ξεκινάει σήμερα η Μύκονος Μπιενάλε 2015

 

 

Η Μύκονος Μπιενάλε 2015 με τίτλο “ΑΝΤΙΔΟΤΟ” πραγματοποιείται και φέτος στο μαγικό νησί του ανέμου, για δεύτερη φορά μετά το καλοκαίρι του 2013, από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου και για δύο μέρες στο τέλος του Αυγούστου (27 και 28 Αυγούστου). 
 
Τις μέρες αυτές, η Μύκονος θα φιλοξενήσει το όραμα της διεθνώς καταξιωμένης καλλιτέχνιδος Λυδίας Βενιέρη, που προκειμένου να δημιουργήσει, σε πείσμα των καιρών, ένα κλίμα αισιοδοξίας ενάντια στο ψυχολογικό αδιέξοδο που δημιουργεί η κρίση αλλά και στην αρνητική εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, προσκαλεί πάνω από 200 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν μαζί με τους επισκέπτες της Μπιενάλε, αυτή τη διεθνή καλλιτεχνική εορτή που φέρνει στο προσκήνιο την ελληνική παράδοση χρησιμοποιώντας κάθε μορφή σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας: θέατρο, εικαστικά, περφόρμανς, μουσική, ποίηση.
 
H φετινή Μπιενάλε  συγκεντρώνει πλήθος καλλιτεχνών και δημιουργών που λαμβάνουν μέρος σε μια σειρά από πρωτότυπα δρώμενα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: 
 
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους "Dramatic Nights” με τη συμμετοχή άνω των 80 δημιουργών, βίντεο αρτ προβολές ως βίντεο γκράφιτι στους λευκούς τοίχους της Χώρας, κυνήγι θησαυρού στην Δήλο, φεστιβάλ Αεροδυναμικής με πέταγμα χαρταετών/εικαστικών έργων υπό την καθοδήγηση καθηγητών αεροδυναμικής του κορυφαίου πανεπιστημίου Otis της Καλιφόρνιας και διάσημων Kite artists, πάτημα σταφυλιών από χορευτές που θα δημιουργήσουν το πρώτο κρασί της Μπιενάλε και βέβαια εκθέσεις από έργα καλλιτεχνών στα  μουσεία του νησιού καθώς και σε άλλους χώρους.
 
Τα εικαστικά  έργα θα παραμείνουν στα μουσεία του νησιού μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ τα ευρήματα από το κυνήγι του θησαυρού, 40 μικρά μαύρα κουτιά που εσωκλείουν τα προτεινόμενα ¨Αντίδοτα ¨, έργα τόσο από γνωστούς όσο και από δυναμικά ανερχόμενους καλλιτέχνες (όπως οι Jim Shaw, Marnie Weber, Dan Walsh) θα παραμείνουν ανοικτά στο κοινό μέχρι το τέλος Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας.
 
Οι δράσεις της Μπιενάλε θα φιλοξενηθούν σε παραδοσιακούς χώρους και μουσεία, από το αμφιθέατρο Λάκκας, το σπίτι του πειρατή Μερμελέχα (λαογραφικό μουσείο), τους Μύλους και το δημοτικό σχολείο, μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και τις παραλίες της Μυκόνου.
 
Η Μπιενάλε θα τιμήσει, ακόμη, με την απονομή ειδικών βραβείων, καλλιτέχνες και δημιουργούς, Έλληνες και ξένους που αγαπούν και τιμούν με το έργο τους την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.
 
ΑΝΤΙΔΟΤΟ
 
"Σαν δηλητήριο τα νέα του κόσμου χύνονται μέσα μας καθημερινά τυλίγοντάς μας στην μελαγχολία της λήθης, βυθίζοντας τη συνείδηση σε χειμερία νάρκη, αναζητώντας στην αδράνεια λίγη γαλήνη για να αντέξουμε ως το τέλος.
 
Ωστόσο, λέγεται πως αν σε τσιμπήσει ταραντούλα, ο μόνος τρόπος για να σωθείς από τη θανατηφόρα δαγκωματιά της είναι να χορεύεις μερόνυχτα, χοροπηδώντας απ’ τον πόνο, μένοντας ξύπνιος, γιατί αν αφεθείς κι αποκοιμηθείς, χάθηκες. Μια τέτοια τρελή γιορτή αφύπνισης είναι η Μύκονος Μπιεννάλε, γι αυτό και το θέμα του 2015 είναι το Αντίδοτο.
 
Τί είναι το αντίδοτο; Είναι η αγάπη; Η δύναμη; Ή μήπως τα μάγια; Ανέκαθεν οι καλλιτέχνες, οι επιστήμονες, οι μάγειροι κι οι μάγοι αναζητούν την απάντηση στην αιωνιότητα, την φιλοσοφική λίθο, στα μαγικά περάσματα. 
 
Κι είναι η αναζήτηση η ίδια που κρατά την απάντηση, μιας και ψάχνοντάς την, διάβηκαν ήδη τα πρώτα βήματα του Μεγάλου Χορού της Αφύπνισης.”