ΔΝΤ και ΗΑΤΤΑ διαψεύδουν τα περί παρακράτησης πληρωμών από tour operator

ΔΝΤ και ΗΑΤΤΑ διαψεύδουν τα περί παρακράτησης πληρωμών από tour operator

 

 

 


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο πληροφορίες ότι tour operators από τις ΗΠΑ δεν κατέβαλαν τις πληρωμές που είχαν, ως υποχρέωση, προς Έλληνες ξενοδόχους γιατί αυτές θα δεσμεύονταν, με την αιτιολογία ότι δεν έχει πληρωθεί το ΔΝΤ.
 
«Οι φήμες ότι το ΔΝΤ θα παρακρατήσει από αμερικανούς τουριστικούς πράκτορες πληρωμές ελληνικών ξενοδοχείων ή άλλων παρόχων τουριστικών υπηρεσιών είναι εντελώς ψευδείς» δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις εν λόγω πληροφορίες εξέδωσε και ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).
 
«Ο ΗΑΤΤΑ επικοινώνησε άμεσα με μέλη του (τουριστικά γραφεία εισερχόμενου τουρισμού), τα οποία διακινούν τον οργανωμένο τουρισμό της Ελλάδας και όπως ενημερώθηκε, μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί κανένα θέμα πληρωμών και όλα τα τουριστικά γραφεία λαμβάνουν κανονικά εμβάσματα για τις υπηρεσίες τους  από όλες τις χώρες του κόσμου». 
 
Απευθύνη επίσης έκκληση προς όλους για απόλυτη ψυχραιμία και προσπάθεια μη διασποράς ανεπιβεβαίωτων ειδήσεων, προκειμένου να μην εκτίθεται ανεπανόρθωτα ο ελληνικός τουρισμός και να μην δίνεται έρεισμα στους συνεργάτες / πελάτες του εξωτερικού να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
 
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «βάσει του Ν. 393/1976, όπως ισχύει, οι tour operators όλων των τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. έχουν υποχρέωση να συνεργάζονται / συμβάλλονται με ελληνικά (ή ευρωπαϊκά) τουριστικά γραφεία για την πραγματοποίηση των οργανωμένων ταξιδίων (που περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο υπηρεσίες, ήτοι μεταφορά, διαμονή, κλπ) των πελατών τους στη χώρα μας. Επομένως, μόνο τα ελληνικά (ή ευρωπαϊκά) τουριστικά γραφεία έχουν δικαίωμα από το νόμο να προχωρούν σε συνεργασίες με tour operators τρίτων χωρών».
 
Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Ρέτσο, να έχει δηλώσειότι οι tour operators από τις ΗΠΑ δεν κατέβαλαν τις πληρωμές που είχαν, ως υποχρέωση, προς Ελληνες ξενοδόχους γιατί αυτές θα δεσμεύονταν, με την αιτιολογία ότι δεν έχει πληρωθεί η δόση του ελληνικού Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
 
Η σύγχυση που δημιουργήθηκε από τη δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ίδιο του ΔΝΤ όσο και του ΗΑΤΤΑ, που έδωσαν τελικά στη δημοσιότητα τις παραπάνω ανακοινώσεις.