Ετοιμος για... απογείωση ο τουρισμός

Ετοιμος για... απογείωση ο τουρισμός

 

 

 

Ισχυρά δείγματα «αντοχής» εμφανίζει ο ελληνικός τουρισμός, καθώς, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, η αεροπορική κίνηση αυξάνεται σταθερά.

Ωστόσο ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το τετράμηνο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένονται οι περισσότερες αφίξεις τουριστών, οι οποίες, άλλωστε, θα κρίνουν και το σύνολο της χρονιάς.
 
Τα μηνύματα εξακολουθούν να είναι θετικά, αφού το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), οι επιβάτες που διακινήθηκαν από το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων έφτασαν τα 12,4 εκατομμύρια.
 
Οι εκτιμήσεις μάλιστα της διοίκησης της ΥΠΑ μιλούν για αυξημένο αριθμό επιβατών που θα φτάσει τα 48-50 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους, όταν ο αντίστοιχος αριθμός για το 2014 ήταν 45 εκατομμύρια επιβάτες. Συνολικά τόσο οι πτήσεις όσο και οι επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια εμφανίζονται αυξημένες, ενώ και οι αφίξεις τουριστών δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη γενικότερη κατάσταση, δεδομένου ότι οι περισσότερες κρατήσεις από το εξωτερικό έχουν γίνει πολλούς μήνες πριν, όπως συνηθίζεται.
 
Μόνο τον Μάιο διακινήθηκαν πάνω από 4,7 εκατομμύρια επιβάτες (1,3 εκατομμύρια στο εσωτερικό δίκτυο και 3,4 εκατομμύρια στο εξωτερικό).
Βασικό ρόλο στις επιδόσεις αυτές αλλά και στις προβλέψεις για το σύνολο της χρονιάς παίζει το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», που διαγράφει σταθερά ανοδική πορεία, η οποία αντανακλάται ήδη και στον τουρισμό της πρωτεύουσας.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πτήσεις εξωτερικού στο ΔΑΑ σημείωσαν νέα άνοδο και από 7.004 τον Μάιο του 2014 έφτασαν το φετινό Μάιο τις 8.673, διατηρώντας ουσιαστικά και την αύξηση στον συνολικό αριθμό πτήσεων και επιβατικής κίνησης σε όλα τα αεροδρόμια. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι από το 30% των διακινούμενων επιβατών τον περσινό Μάιο, ο ΔΑΑ εξυπηρέτησε το 41% τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
 
Την ίδια στιγμή, πάντως, μικρή κάμψη, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 2%, εμφανίζουν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα φέτος οι πτήσεις τσάρτερ σε περιφερειακά αεροδρόμια (από 14.012 τον Μάιο 2014 σε 13.736 τον αντίστοιχο μήνα του 2015).
 
Ωστόσο δεν ακολουθεί αντίστοιχη πορεία και η επιβατική κίνηση-τουλάχιστον προς το παρόν-, καθώς, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της αεροπορικής αγοράς, μπορεί οι πτήσεις να είναι λιγότερες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ναυλώνονται μεγαλύτερα αεροσκάφη, ενώ και οι πληρότητές τους ξεπερνούν συχνά φέτος το 90%, όταν παλαιότερα ήταν περίπου στο 75%.
 
Παράλληλα φέτος ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται και το δίκτυο εσωτερικού, με τις πτήσεις εντός της Ελλάδας να είναι αυξημένες κατά 21,9% τον Μάιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, γεγονός το οποίο εξηγείται εν μέρει από την είσοδο όλο και περισσότερων ξένων αεροπορικών εταιρειών και την αύξηση των δρομολογίων τους στις πτήσεις εσωτερικού. Ετσι ενώ ο αριθμός των πτήσεων εσωτερικού ήταν πέρυσι 15.020, φέτος τον Μάιο έφτασε τις 16.197.
 
Αντίστοιχα η επιβατική κίνηση στο εγχώριο δίκτυο αυξήθηκε από τους 1.048.000 επιβάτες στους 1.277.000 φέτος.
 
Αυξημένες ήταν και οι πτήσεις εξωτερικού, που έφτασαν τον φετινό πέμπτο μήνα του χρόνου τις 25.629 από 24.592 πέρυσι, ενώ οι επιβάτες που διακινήθηκαν από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια ήταν 3,4 εκατομμύρια από 3,1 εκατομμύρια πέρυσι, άνοδος στην οποία συνέβαλαν σημαντικά και οι επιδόσεις του αεροδρομίου της Αθήνας.
 
Πτήσεις τσάρτερ
 
Μειωμένες, πάντως, είναι οι πτήσεις τσάρτερ σε αρκετά από τα περιφερειακά αεροδρόμια. Ανάμεσα σε έξι βασικά αεροδρόμια, της Ρόδου, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας και της Κω, μόνο ο αερολιμένας της Κέρκυρας εμφανίζει αύξηση στις πτήσεις εξωτερικού, από 1.545 πτήσεις τον Μάιο του 2014 στις 1.550 πτήσεις τον περασμένο μήνα. Αναλυτικά οι πτήσεις εξωτερικού για τον Μάιο κυμάνθηκαν:
 
• Στη Ρόδο 2.746 από 2.923.
• Στα Χανιά 1.456 από 1.647.
• Στο Ηράκλειο 3.822 από 4.160.
• Στη Θεσσαλονίκη 2.256 από 2.402.
• Στην Κω 1.500 από 1.561.
 
Τις μεγαλύτερες από τις μειώσεις που σημειώθηκαν έρχονται να αντισταθμίσουν στις πιο πολλές περιπτώσεις τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που ναυλώνουν οι εταιρείες και οι καλύτερες πληρότητες. Ωστόσο η διοίκηση της ΥΠΑ επισημαίνει σε ανακοίνωση της πως «η μείωση των πτήσεων τσάρτερ σε περιφερειακά αεροδρόμια για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελεί ένα πρώιμο σήμα κινδύνου για τις επιδόσεις του τουρισμού».
 
Πηγή: ethnos.gr