Η Ελλάδα ως προορισμός ιατρικού τουρισμού

Η Ελλάδα ως προορισμός ιατρικού τουρισμού

 

Η χώρα μας με τη μοναδική γεωπολιτική θέση στην Υδρόγειο, με πάνω από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και περισσότερα από 6.000 νησιά, αμέτρητες ανεκτίμητες φυσικές ομορφιές, καθώς και πλούτο πολιτισμικών θελγήτρων, αποτελεί έναν ιδεώδη προορισμό ιατρικού τουρισμού.
 
Συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, πέραν όλων αυτών, είναι η ιστορία του λαού της, που εδώ και χιλιάδες χρόνια έθεσε τα θεμέλια του παγκόσμιου πολιτισμού και της ιπποκράτειας επιστήμης, της επιστήμης της Ιατρικής.
 
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εδώ και έναν χρόνο έχει ξεκινήσει μια κοινή προσπάθεια με το υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να ανοίξουν δρόμοι που θα καταστήσουν την πατρίδα μας πρώτο παγκόσμιο προορισμό ιατρικού τουρισμού.
 
Κύρια επιδίωξή μας είναι η είσοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τον έλληνα γιατρό, την ιατρική εξειδίκευση αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές, παράγοντες που καθιστούν τη χώρα μας προορισμό-στόχο κάθε εποχή του χρόνου.
 
Η εκτίμησή μας είναι ότι χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και συντονισμένες δράσεις για να μετατραπεί ο ιατρικός τουρισμός σε ισχυρή και προσοδοφόρα υπηρεσία στον τομέα της υγείας και του τουρισμού με τεράστια έσοδα για τη χώρα, καθώς και αύξηση των θέσεων εργασίας.
 
Στόχος μας μέσα από το Ινστιτούτο Μελέτης και Ερευνών που ιδρύει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, να διασφαλίσουμε την επιστημονική αυθεντία και το κύρος της χώρας μας στον τομέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, να θέσουμε τους όρους πιστοποίησης των παροχών υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, να εκπαιδεύσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς και παρόχους υγείας και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες προτάσσοντας πάντα τις ποιοτικές και ασφαλείς ιατρικές υπηρεσίες για τον ασθενή τουρίστα.
 
Αυτό είναι το όραμά μας για την πραγματοποίηση του οποίου εργαζόμαστε σκληρά. Ως αφετηρία έχουμε την Κω, με την τεράστια πολιτιστική και ιατρική κληρονομιά, τον Ιπποκράτη, με το «ωφελείν ή μη βλάπτειν», την οποία αξιοποιούμε.
 
Η Ελλάδα έχει υψηλού επιπέδου δομές αλλά και επιστημονικό δυναμικό. Από τα ιαματικά λουτρά και τις φυσικές πηγές ως τα διαγνωστικά εργαστήρια, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την πλαστική χειρουργική και  τη ρομποτική εξέλιξη, διαθέτουμε ανταγωνιστικούς προορισμούς ιατρικού τουρισμού που ταξινομούνται ανά νόσο και ειδικότητα.
 
Λαμπρό παράδειγμα είναι η πρώτη προσβάσιμη για άτομα με αναπηρία παραλία στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Με απόφαση του Δήμου Ιεράπετρας τοποθετήθηκε ειδικός μηχανισμός seatrac στην παραλία εξασφαλίζοντας στα άτομα με αναπηρία πρόσβαση στη θάλασσα.
 
Ο φορητός αυτός μηχανισμός που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια έχει κερδίσει το Α' βραβείο καινοτομίας καθώς αποτελεί ελληνική πατέντα ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών.
 
Πηγή: tovima.gr