Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε συστηματικά κλοπές σε ξενοδοχεία

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε συστηματικά κλοπές σε ξενοδοχεία

 

 
Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, εγκληματική ομάδα – συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές από δωμάτια ξενοδοχείων στο νησί της Ρόδου και εξιχνιάστηκαν συνολικά είκοσι δυο -22- υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια στην Κω.
 
Συνελήφθησαν την Παρασκευή (19.06.2015) ένας 24χρονος υπήκοος Συρίας και ένας 35χρονος υπήκοος Γαλλίας, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης συμμορίας, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, πλαστογραφίας πιστοποιητικών και κατοχής ναρκωτικών ουσιών.
 
Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε και τη συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που συλλέχθηκαν, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) που αφορούσε στην κινητικότητα των δραστών, την επιλογή του στόχου τους, τη διαμονή τους και σκιαγραφήθηκε το προφίλ (profiling) της εγκληματικής τους ομάδας.
 
Αναλυτικότερα, όπως εξακριβώθηκε από τη μελέτη της υπόθεσης και την ανάλυση των περιστατικών, οι κατηγορούμενοι προσποιούμενοι τους παραθεριστές ενοικίαζαν αυτοκίνητα και μετέβαιναν σε ξενοδοχεία όπου εντόπιζαν δωμάτια, των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν και αφού τα παραβίαζαν αφαιρούσαν από αυτά μικρά χρηματοκιβώτια ασφάλισης αντικειμένων (safe box), χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά αντικείμενα και ταξιδιωτικά έγγραφα.
 
Η εγκληματική τους δραστηριότητα περιλαμβάνει -21- κλοπές που διέπραξαν στη Ρόδο και -1- στην Κω, κατά το τελευταίο εικοσαήμερο, ενώ η αξία των αντικειμένων και χρήματών που αφαίρεσαν εκτιμάται στις 60.000 ευρώ.
 
Ως προς το χρονικό της σύλληψης των δραστών, την Παρασκευή το απόγευμα
(19.06.2015) αστυνομικοί που διερευνούσαν την υπόθεση εντόπισαν τον 24χρονο σε ξενοδοχείο της Ιαλυσού, όπου είχε γίνει κλοπή χρηματοκιβωτίου από δωμάτιο και τον προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου.
 
Ο 24χρονος κατά την προσαγωγή του επέδειξε παραποιημένο δελτίο ταυτότητας γαλλικών αρχών, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία και προϊόντα κλοπής.
 
Ακολούθως, βραδινές ώρες της ιδίας ημέρας εντοπίσθηκε στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και ο 35χρονος συνεργός του, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν διαφορά χρηματικά ποσά και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
 
Παράλληλα, σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν ενοικιάσει δηλώνοντας ψευδή στοιχεία διαμονής και χρησιμοποιούσαν για να προσεγγίζουν τα σημεία των διαρρήξεων, βρέθηκαν κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, αντικείμενα και χρηματικά ποσά προερχόμενα από κλοπές.
 
Επιπλέον, από την εξέλιξη της υπόθεσης και την εξέταση των συλληφθέντων προέκυψε ότι για την απόκρυψή των κλοπιμαίων φρόντιζαν να τα συγκεντρώνουν σε κτήμα «καβάτζα», όπου τα κάλυπταν επιμελώς με πέτρες.
 
Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και μέρος των οποίων αναγνωρίστηκε, αποδόθηκε στους δικαιούχους, ενώ τα υπόλοιπα φυλάσσονται προκειμένου να ταυτοποιηθεί η προέλευσή τους.
 
Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν προχθές (20.06.2015) το απόγευμα στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και κρατούνται προκειμένου σήμερα να παραπεμφθούν ενώπιον της κα Ανακρίτριας.
 
Το προανακριτικό έργο διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ενώ στις έρευνες συμμετείχε και το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού.