Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος συνοδευόμενος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» κ. Παπαμανώλη Γιώργο και Δαδάο Μάκη συναντήθηκε στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Ε.Δ.Α.) Νοτίου Αιγαίου κ. Α. Βουτσίνο προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2015 αλλά και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. 
 
Το συμπέρασμα από  τη συνάντηση εργασίας σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο είναι ότι:
Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και επιτάχυνση των ρυθμών από τους φορείς υλοποίησης των έργων προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ προς όφελος των κατοίκων των νησιών. 
 
Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 280.000.000 ευρώ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια   Ν. Αιγαίου θα πρέπει στο σύνολό του να αξιοποιηθεί χωρίς λογιστικά «τρικ» και χωρίς μεταφορές έργων του παρελθόντος που πραγματοποιήθηκαν με εθνικούς πόρους. Είναι απαραίτητο να πέσει «ζεστό χρήμα» στην αγορά και να υπάρξουν πραγματικές αναπτυξιακές δράσεις. 
 
Θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες ώστε να απενταχτούν έργα που «χωλαίνουν» και δεσμεύουν πολύτιμους οικονομικούς πόρους τους ΕΣΠΑ και αυτοί να διατεθούν  σε ώριμα έργα που θα υλοποιηθούν άμεσα. 
 
Το νέο ΕΣΠΑ (2014 – 2020) βρίσκεται σε «νηπιακό» στάδιο. Το εθνικό πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια ούτε το νέο περιφερειακό πρόγραμμα για τα νησιά του Ν. Αιγαίου. Δυστυχώς παρατηρούνται αργοί ρυθμοί και στην υλοποίηση μελετών και στην «ωρίμανση» νέων έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών, οργάνωση και συντονισμένη δουλειά. 
 
'Στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρημάτων και ειδικά των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων είναι μονόδρομος. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει τους κατοίκους των νησιών μας από την πρόσβαση στην ανάπτυξη.  Η εποχή των επικοινωνιακών τεχνασμάτων και της επιδερμικής προσέγγισης των προβλημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί" καταλήγει ο κ. Κόκκινος..