Με αριθμό κυκλοφορίας άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στη Λέρο!

Με αριθμό κυκλοφορίας άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στη Λέρο!

 

 

 
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στο όμορφο νησί της Δωδεκανήσου καταρτίστηκε ο «κανονισμός αγοραίων επιβατηγών ζώων», όπου αναλύονται επακριβώς ο τρόπος έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας τους, η αντίστοιχη άδεια ικανότητας ημιόνου και οι κανόνες κυκλοφορίας και μεταχείρισης των ζώων.
«Θα κυκλοφορούν με τα αρχικά του Δ.Λ., δηλαδή Δήμος Λέρου με αριθμό μητρώου και αύξοντα αριθμό» λέει ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Κόλλιας και εξηγεί το σκεπτικό με το οποίο ελήφθη η απόφαση και συνδέεται με την προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης.
 
«Είναι η πρώτη φορά που δίνουμε ανάλογες άδειες, οι οποίες αφορούν είτε άμαξες με άλογα, είτε τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια, τα οποία θα κάνουν συγκεκριμένη διαδρομή, όπως από το κέντρο προς το κάστρο. Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον, που έχει εκδηλωθεί για τρεις άμαξες για να πάρουν άδεια όπως και για τις διαδρομές με γαϊδουράκια. Είναι κάτι που δεν γινόταν, δεν υπήρχε στο νησί ανάλογη δραστηριότητα. Η ιδέα προέκυψε ως προσπάθεια να βοηθήσουμε την τουριστική υποδομή και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν να αναπτύξουν επαγγελματική δράση στον τομέα αυτό. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις, όπως ακριβώς το ορίζει ο νόμος και ήδη έχουμε ανακοινώσει μια σειρά από συγκεκριμένες διαδρομές όπου μπορεί να γίνεται η μεταφορά και περιήγηση των επισκεπτών».
 
Οπως εξηγεί, στο νησί υπάρχουν αρκετά ζώα, τα οποία χρησιμοποιούνται ιδιωτικά για τη μεταφορά υλικών και πραγμάτων, αν και πλέον είναι λιγότερα από ό,τι στο παρελθόν. Βεβαίως οι κανονισμοί αφορούν τις δημόσιες μεταφορές ανθρώπων και όσους ασχοληθούν επαγγελματικά.
 
Η απόφαση φαίνεται ότι προέκυψε από την επιθυμία επισκεπτών να βιώσουν τον παραδοσιακό τρόπο μετακίνησης στα γραφικά σοκάκια, ενώ η μεταφορά εμπορευμάτων είναι συνηθισμένη εικόνα στα νησιά.
 
 
Με πληροφορίες από ethnos