Στήριξη της Περιφέρειας στα προβλήματα των Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων

Στήριξη της Περιφέρειας στα προβλήματα των Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων

 

 

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων αναλύθηκαν στο πρώτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου που έγινε στην Πάτμο στις 19 Οκτωβρίου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κα Φτακλάκη, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του περιφερειάρχη  Ν. Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος λόγω της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου στη Ρόδο την ίδια μέρα δεν μπόρεσε να παραστεί.

Η κα Φτακλάκη, αναφέρθηκε στις δράσεις και στη στήριξη της Περιφέρειας ως προς τα προβλήματα αλλά και στις προοπτικές που δίνονται στα ενοικιαζόμενα καταλύματα καθώς αποτελούν καταλύτες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών κυρίως στα μεσαία και μικρά νησιά μας. Η κα Φτακλάκη τόνισε την αναγκαιότητα της πολιτείας να ενσκήψει στα προβλήματα των καταλυμάτων και να άρει τις διακρίσεις μεταξύ της κύριας και μη κύριας ξενοδοχείας, να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τα  ενοικιαζόμενα και να δώσει κίνητρα για τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων  υπηρεσιών τους. Δήλωσε επίσης,  πως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι κοντά στις δυο Ομοσπονδίες Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Καταλυμάτων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στηρίζει εμπράκτως στοχευμένες δράσεις για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους καθώς, και την προβολή των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων μέσα από το σύνολο των δράσεων της Περιφέρειας για την προβολή των νησιών μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Φτακλάκη «η Περιφέρεια λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις. Αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού και παλεύει για τα προβλήματα του τουριστικού μας προϊόντος». Στρατηγικά, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αντιμετωπίζει τα ενοικιαζόμενα καταλύματα και διαμερίσματα ισότιμα με τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς η ύπαρξη μικρό- μεσαίων καταλυμάτων στα νησιά μας, ειδικά στα μεσαία και μικρά, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τοπικών κοινωνιών καθώς στηρίζουν το τουριστικό προϊόν των νησιών.

Εν κατακλείδι, η αντιπεριφερειάρχης  επεσήμανε την  επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα στροφή στην ποιότητα, στην ανάδειξη της τοπικής φιλοξενίας, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας, στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην βελτίωση της προσβασιμότητας των νησιών μας εάν όχι με πύκνωση των δρομολογίων, κάτι ανέφικτο στις παρούσες οικονομικές συγκυρίες, τουλάχιστον με τον έγκαιρο προγραμματισμό τους. Είναι καιρός ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των νησιωτικών κοινωνιών να γίνεται από κάτω προς τα πάνω και αντίστροφα όπως γινόταν μέχρι τώρα, προκειμένου οι πολιτικές αλλά και τα διαθέσιμα εργαλεία και μέσα να μπορούν να αξιοποιηθούν από όλες τις κατηγορίες του τουριστικού κλάδου.

Για αυτό και έδωσε έμφαση στο σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου, δηλώνοντας την πολιτική βούληση του περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη για την εκπόνηση ενός πολυταμειακού και πολυτομεακού περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος για το 2014-2020, με αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες αξιοποίησης πόρων από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους των τοπικών μας κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκαν η συνδρομή αλλά και οι προτάσεις των δυο Ομοσπονδιών Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται στο Ν. Αιγαίο προκειμένου να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό του επόμενου ΣΕΣ.