Η ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο ελαστικότερων διακανονισμών των ανεξόφλητων οφειλών

Η ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο ελαστικότερων διακανονισμών των ανεξόφλητων οφειλών

 

Την άυξηση δόσεων και την μείωση της προκαταβολής επί της συνολικής οφειλής που πρέπει να καταβάλει κάποιος για να ενταχθεί στο σύστημα διακανονισμών σχεδιάζει η ΔΕΗ.

Οι παραπάνω αλλαγές είναι ένα μέρος του νέου προγράμματος διακανονισμών που προωθεί η εταιρεία. Σύμφωνα με αυτό, οι δόσεις θα ξεπερνούν το σημερινό όριο των 16 δόσεων για τους κακοπληρωτές, ενώ η προκαταβολή θα μειωθεί αρκετά χαμηλότερα από το 20% της συνολικής οφειλής που απαιτεί το τωρινό πρόγραμμα.

Στη ρύθμιση των περισσότερων δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν οι συνεπείς πελάτες που εντάσσονται για πρώτη φορά σε διακανονισμό οφειλών προς τη ΔΕΗ, οι καταναλωτές που έχουν κάνει ήδη διακανονισμό και τον τηρούν με συνέπεια και όσοι έχουν αθετήσει να πληρώσουν στην ώρα τους είτε έναν λογαριασμό είτε μια δόση αν ανήκουν ήδη σε ρύθμιση.

Οι 16 δόσεις είναι για τους πελάτες της ΔΕΗ που δεν έχουν υπάχθεί στο καθεστώς Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ενώ για όσους έχουν υπαχθεί αυτές αυξάνονται και φτάνουν μέχρι τις 40.

Για τους ευάλωτους πελάτες που είναι συνεπείς, σήμερα η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού.

Για παράδειγμα, ένας συνεπής ευάλωτος καταναλωτής με συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ, μπορεί να αποπληρώσει σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανεξόφλητες οφειλές ρεύματος σήμερα στη ΔΕΗ φτάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ.