Η Τουρκία βάζει «φωτιά» σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

Η Τουρκία βάζει «φωτιά» σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

 

 

«Φωτιά» στην Α.Μεσόγειο βάζει η Τουρκία επιχειρώντας να κάνει εξαγωγή της εσωτερικής πολιτικής κρίσης στην «πλάτη» Ελλάδας και Κύπρου εκδίδοντας τρεις NAVTEX που αμφισβητούν επί της ουσίας τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο ελληνικών κρατών.
 
Όλες έρχονται να προστεθούν και στην πρόκληση της Τρίτης, των Τούρκων όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο εισήλθε στο πεδίο βολής της Άνδρου και αρνούνταν να αποχωρήσει!
 
Με τριπλό «κτύπημα» και την έκδοση τριών NAVTEX η Τουρκία ανοίγει ζητήματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επανέρχεται το Barbaros σε μια ευαίσθητη περιοχή.
 
Την Τρίτη 9 Ιουνίου, η Αγκυρα με μία ακόμη NAVTEX παρατείνει την παρουσία του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros Hayreddin Pasa και των δύο συνοδευτικών του, μέχρι τις 15 Αυγούστου στο όριο της κυπριακής υφαλοκρηπίδα
 
 
Το γεγονός ότι η τριπλή αυτή παρέμβαση γίνεται λίγα μόνον εικοσιτετράωρα μετά τις τουρκικές εκλογές και την απώλεια της αυτοδυναμίας από το κόμμα του Τ. Ερντογάν, ΑΚΡ, και ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για τις προθέσεις της Αγκυρας.
 
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX 547/15 γνωστοποιώντας το πρόγραμμα υποθαλάσσιων εργασιών πόντισης, ελέγχου καλωδίων από το πλοίο OGS EXPLORA, από τις 15-18 Ιουνίου, σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου. Σε περιοχές δηλαδή που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γεωγραφικής-Υδρογραφικής-Ωκεανογραφικής Διεύθυνσης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της στις 06-06-2015, το ιταλικό πλοίο ΟGS EXPLORA θα πραγματοποιήσει εργασίες πόντισης καλωδίου, από 01-06-2015 και μέχρι νεώτερης ανακοίνωσης, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά και ανατολικά της Κρήτης.
 
Διαβάστε περισσότερα στο e-nautilia.gr