Τα ΚΕΠ των νησιών να αναλάβουν την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών προτείνει ο Ν. Συρμαλένιος

Τα ΚΕΠ των νησιών να αναλάβουν την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών προτείνει ο Ν. Συρμαλένιος

 

 

 

Τη σπουδαιότητα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου της κυβέρνησης με θέμα την απόκτηση ιθαγένειας από αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Όπως ανέφερε, "το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να δώσει συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας σε χιλιάδες ανθρώπους, μετανάστες, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην πατρίδα μας και θέλουν να επιλέξουν να ζήσουν στην Ελλάδα".  
Ο κ. Συρμαλένιος τόνισε ότι είναι ανύπαρκτες οι δομές για την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών στις Κυκλάδες, καθώς από το 2013 και μετά καταργήθηκαν όλες, εκτός από μία δομή στην Σύρο η οποία εγκρίνει άδειες παραμονής κ.λπ. και  γενικότερα έχει την ευθύνη σε ό,τι έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών. Υπάρχει και άλλη μία δομή στη Νάξο, καθαρά διεκπεραιωτική, η οποία δεν μπορεί να ασκήσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που απαιτούνται και το μόνο που κάνει είναι να στέλνει 400 περίπου υποθέσεις το μήνα στη Σύρο για διεκπεραίωση. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: "Έχουμε 24 κατοικημένα νησιά, προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε σε κάθε νησί από μία δομή εξυπηρέτησης, όμως μέχρι το 2013 τουλάχιστον υπήρχε μια δυνατότητα μέσω ΚΕΠ να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να εξυπηρετούνται στα νησιά τους. Μιλάμε για μετακίνηση εκατοντάδων ανθρώπων, για απώλεια μεροκάματων, καθώς οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να υποβληθούν σε έξοδα, να λείψουν μέρες από τα νησιά τους, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν στη Σύρο".

"Επίσης ένα άλλο ζήτημα" ανέφερε, "είναι ότι δεν υπάρχει στις Κυκλάδες Επιτροπή Πολιτογράφησης. Σε όλο το Νότιο Αιγαίο υπάρχει Επιτροπή Πολιτογράφησης μόνο στη Ρόδο και ο μέσος όρος αναμονής είναι 3 χρόνια, ενώ ο νόμος ορίζει ότι το αργότερο σε ένα χρόνο πρέπει να υπάρχει απάντηση από την στιγμή της αίτησης. Όλη αυτή η  κατάσταση νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και των συναρμόδιων Υπουργείων και πρέπει να αντιμετωπιστεί και μέσα απ' αυτό το νομοσχέδιο, διότι θα μπορούσε να προστεθεί μια διάταξη, η οποία να προβλέπει τουλάχιστον, την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών μέσα από τα Κ.Ε.Π. και σε αυτά τα ζητήματα, με την  ανάλογη ενίσχυση και κατάρτιση του προσωπικού των Κ.Ε.Π.. Επίσης, θα πρέπει στοιχειωδώς να συσταθεί Επιτροπή Πολιτογράφησης και στις Κυκλάδες, προφανώς με έδρα τη Σύρο. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα πράγματα να αγνοούνται. Εγώ κάνω έκκληση για άλλη μια φορά, ώστε να ακούσει συνολικά η Κυβέρνηση το θέμα της νησιωτικότητας και των δομών εξυπηρέτησης σε όλα τα επίπεδα, εάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για ισονομία και ισοπολιτεία και για τη νησιωτική Ελλάδα", κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.