Έρχονται αιολικά πάρκα σε 4 νησιά των Κυκλάδων - Αντίδραση Μαχαιρίδη

Έρχονται αιολικά πάρκα σε 4 νησιά των Κυκλάδων - Αντίδραση Μαχαιρίδη

 

Την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε 4 νησιά των Κυκλάδων ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Περιβάλλοντος  και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Τα πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν στα νησιά Άνδρο, Πάρο, Τήνο και Νάξο ανοίγοντας τον δρόμο για επέκτασή του και σε άλλα κυκλαδονήσια. 

Για τους συγκεκριμένουν αιολικούς σταθμούς το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά το 2011, ωστόσο το υπουργείο ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους των συγκεκριμένων επενδύσεων. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή Μαχαιρίδη. 

 

"Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων για Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα νησιά Ανδρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο 

 
κ. Υπουργέ, 
 
Με την 172568/23.12.2013 απόφαση σας εγκρίθηκαν Περιβαλλοντικοί  Οροι για εννέα (9) Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα νησιά Ανδρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο.
Για τους συγκεκριμένους σταθμούς το Περιφερειακό Συμβούλιο Νότιου Αιγαίου με τεκμηριωμένη απόφαση του, που λήφθηκε στις  9/11/2011, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, στηριζόμενο αφενός στην επιστημονική  διερεύνηση και τεχνικά στοιχεία των υπηρεσιών μας, τα οποία εμπεριέχονται στην απόφαση, αφετέρου στις αποφάσεις των αντίστοιχων Δήμων, που όλες είναι αρνητικές για τις εν λόγω εγκαταστάσεις.
Επισημαίνουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν τοποθετήθηκε γενικά κατά των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αντιθέτως ανέφερε ρητά την πεποίθηση του ότι το Αιολικό Δυναμικό των νησιών πρέπει να αξιοποιηθεί, εκτίμησε όμως, για τους λόγους που εκτίθενται στην απόφαση του, ότι για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις  δεν προέκυπταν εκείνα τα στοιχεία, που θα συνηγορούσαν στο να επιτραπεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση τους.
Στην συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο στην από 19/10/2013 συνεδρίαση του αποφάσισε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αντικείμενο την εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νότιου Αιγαίου".