Ανακοίνωση Δημάρχου Μυκόνου για την καθαριότητα και το οδικό δίκτυο

Ανακοίνωση Δημάρχου Μυκόνου για την καθαριότητα και το οδικό δίκτυο

 

 

 

 
 
Αγαπητοί συμπολίτες,
 
 
Με την παρούσα ανακοίνωση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με δύο από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση στο νησί μας: την καθαριότητα και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 
 
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
 
Είναι πραγματικότητα πως ο Δήμος μας λειτουργεί με το ¼ του απαιτούμενου προσωπικού, το οποίο καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να κρατηθεί το νησί μας όσο το δυνατόν πιο καθαρό παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. 
Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου λειτουργεί με μόλις τρία (3) απορριμματοφόρα οχήματα, ενώ το μόνιμο προσωπικό αποτελείται από μόνο δεκατέσσερις (14) υπαλλήλους (6 οδηγούς, 7 εργάτες &1 επόπτη καθαριότητας), οι οποίοι δεν επαρκούν να καλύψουν ολοκληρωμένα ούτε καν μια βάρδια εργασίας, ενώ είναι επιφορτισμένοι συγχρόνως και με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ο τεράστιος όγκος  των απορριμμάτων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία, το μήνα Μάιο μέσα σε μόλις πέντε (5) ημέρες έγινε αποκομιδή οικιακών απορριμμάτων περίπου διακοσίων τόνων. Την ίδια ώρα ο μεν Δήμος αναμένει τις επόμενες ημέρες μετά από πολύμηνη διαδικασία την προμήθεια δύο (2) απορριμματοφόρων οχημάτων και πέντε (5) απορριμματοκιβωτίων (container), το δε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ήδη ολοκλήρωσε το διαγωνισμό αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας   για τις περιοχές αρμοδιότητάς του και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα η εγκατάσταση του αναδόχου.
 
 
Επίσης, ο Δήμος έχει εδώ και μήνες προκηρύξει Διεθνείς Διαγωνισμούς, τόσο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιωτική εταιρεία που θα απασχολεί το απαιτούμενο προσωπικό, όσο και για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, για τα επόμενα τρία (3) χρόνια. Οι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν αρχές καλοκαιριού με δεδομένες πλέον τις χρονοβόρες διαδικασίες για την έγκριση του Προϋπολογισμού αλλά και τις  σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες  που απαιτούνται για έναν ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό (ενδεικτικά 52 ημέρες δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων). Μέσα από αυτή τη διαδικασία της ανάθεσης για τρία (3) χρόνια σε ιδιώτη ανάδοχο, θα δώσουμε μια μεσοπρόθεσμη λύση για την καθαριότητα του νησιού μας. Οι εξελίξεις στον κρατικό σχεδιασμό πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την αποκομιδή και διάθεση των απορριμμάτων είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι παθογένειες του παρελθόντος. Την αστάθεια και τα κενά που δημιουργεί αυτή η κατάσταση, εκτιμάμε πως θα ξεπεράσουμε με αυτόν τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό.
 
 
Ο στόχος μας βέβαια, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, παραμένει η σταδιακή εφαρμογή, σε όλο το νησί, της διαλογής στην πηγή ως ενδεδειγμένη διαδικασία ανακύκλωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η κατάρτιση τριμερούς σύμβασης μεταξύ Δήμου Μυκόνου, Ε.Ε.Α.Α και ΜΟΙΚΟΝΟΣ, ήδη από τον Σεπτέμβριο. Προς την ίδια κατεύθυνση ασκούνται πιέσεις στην Ε.Ε.Α.Α. και γίνονται προσπάθειες εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης στην Άνω Μερά και τη Δήλο, όπου θα εμπλακεί και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου, ΚΔΕΠΠΑΜ. Η διαδικασία αυτή διαχείρισης των απορριμμάτων θεωρούμε πως είναι απαραίτητη τόσο για τη λογική προστασίας του περιβάλλοντος  αλλά και γενικότερα για την πορεία της ανάπτυξης του νησιού μας. Οι ανάδοχοι των διαγωνισμών εξάλλου ως μεσοπρόθεσμη λύση, σε τίποτα δεν απαγορεύουν την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, έως ότου ο Δήμος κατορθώσει να ξεπεράσει γραφειοκρατικές ή άλλες δυσκολίες και να αναλάβει ο ίδιος τη στελέχωση και την οργάνωση του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων στο επόμενο διάστημα. Η βούληση υπάρχει.
 
 
Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, τη λήξη των δίμηνων συμβάσεων εργασίας, την καθυστέρηση στην έγκριση των προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων, τον όγκο των σκουπιδιών, καθώς και την αναμονή ολοκλήρωσης των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών, τις επόμενες ημέρες η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας του νησιού απαιτεί την προσοχή και συνεργασία όλων μας.
 
Στο πλαίσιο αυτό και δεσμευόμενοι πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ζητάμε την κατανόησή σας και την έμπρακτη συνεργασία σας, με τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων και κλαδιών, καθώς και με την αποφυγή απόθεσης αντικειμένων μεγάλου όγκου στους κάδους απορριμμάτων. Ασφαλίζετε καλά τις σακούλες με τα απορρίμματα και για την απόθεσή τους προτιμήστε τον λιγότερο φορτωμένο κοντινό σας κάδο σύμμεικτων ή ανακύκλωσης. 
 
 
ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
 
 
Είναι πραγματικότητα πως το οδικό δίκτυο του νησιού μας, τόσο το δημοτικό όσο και το περιφερειακό, παρουσιάζει σημαντικές ατέλειες. Δυστυχώς, ο Δήμος δεν έχει στη διάθεσή του εργάτες για να κάνουν αυτή την εργασία, ενώ η τεχνική υπηρεσία του Δήμου -υπηρεσία που εκπονεί τις σχετικές μελέτες και εντέλλεται συγχρόνως για αρμοδιότητες της πολεοδομίας- στελεχώνεται πλέον μόνο με τρία (3) άτομα. Ως γνωστόν μέχρι το 2017 απαγορεύονται ρητά οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Αποτέλεσμα τούτου είναι να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις -ανάμεσα σε άλλα- και στην ωρίμανση των σχετικών έργων.
 
 
Ωστόσο και  για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, ο Δήμος μας, πέραν του αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών λόγω των έντονων βροχοπτώσεων (Πολιτική Προστασία) για  έκτακτα κονδύλια, αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρώσει δύο διαγωνισμούς προμηθειών ασφαλτομείγματος και μπετόν συνολικού ύψους   120.000 ευρώ από ίδιους πόρους και αρχίζει ήδη η αποκατάσταση.
Επιπλέον, σταδιακά ολοκληρώνεται η προαπαιτούμενη μελέτη από την τεχνική υπηρεσία για προκήρυξη διαγωνισμού ύψους 200.000 ευρώ ομοίως από ιδίους πόρους του Δήμου για εργασίες αποκατάστασης μεγαλύτερης κλίμακας. Ακόμη, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως η συντήρηση και αποκατάσταση σημαντικού μέρους του οδικού δικτύου, ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως για παράδειγμα ο κεντρικός άξονας Χώρας-Άνω Μεράς αλλά και ο κεντρικός περιφερειακός άξονας, για τους  οποίους έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη πως έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες για την προκήρυξη διαγωνισμού.
 
 
Στοχεύουμε στην επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών μας ώστε να μπορούν να εκπονούνται γρήγορα οι απαραίτητες μελέτες των έργων, να δημοπρατούνται αλλά και να εκτελούνται  έγκαιρα.
 
 
Σε κάθε περίπτωση και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις ανάγκες των δημοτών και των κατοίκων του νησιού μας, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε για την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών. Δουλεύουμε καθημερινά για να υπερβούμε την κρατική γραφειοκρατία και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού δρομολογώντας ρεαλιστικές λύσεις.  
 
 
Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους και τις δεσμεύσεις μας. Η συνεργασία όλων μας αποτελεί μονόδρομο και σίγουρα θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
 
 
 
Από το Δήμο Μυκόνου