Συνάντηση με τον Γιούνκερ ζητούν οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Συνάντηση με τον Γιούνκερ ζητούν οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

 

 

 

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητούν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, με αφορμή την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θέμα το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
 
Με επιστολή που απέστειλαν χθες στον κ. Γιούνκερ, οι δύο περιφερειάρχες ζητούν να συναντηθούν μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για την ανάγκη στήριξης των νησιωτικών πολιτικών, ενώ ζητούν και την παρέμβασή του προς τα άλλα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα για να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η Ρήτρα Νησιωτικότητας.
 
Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Χατζημάρκος και η κ. Καλογήρου αναφέρουν:
 
«Προερχόμενοι από τις μεγαλύτερες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο τμήμα της ελληνικής Επικράτειας, βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο στη δίνη της στοχοποίησης των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση στην πράξη των πολιτικών στήριξης της νησιωτικότητας.
 
Κατανοώντας, πλήρως, την ανάγκη μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα μας να επιστρέψει στην ομαλότητα και την ανάπτυξη, πιστεύουμε, ωστόσο, ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος των νησιών του Αιγαίου και με όρους που θα ακυρώνουν στην πράξη κάθε έννοια νησιωτικότητας».
 
Πηγή: imerisia.gr