Νικόλαος Παπαευσταθίου: Τα τελευταία 3 χρόνια ο τομέας του ΕΚΑΒ στη Μύκονο έχει 5-6 άτομα δύναμη

Μπορεί το θέμα του ΕΚΑΒ στο νησί να πήρε πρόσφατα μεγάλες διαστάσεις αλλά η ίδια κατάσταση επικρατεί στη Μύκονο τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νικόλαος Παπαευσταθίου στην MYKONOS news.
Σε συνέντευξή του παραχώρησε στην εφημερίδα, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Ελλάδος μιλά για το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ τόσο στη Μύκονο, όσο και Πανελλαδικά, στον τρόπο που το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει τα κενά που υπάρχουν και τις θέσεις που αναμένεται να καλυφθούν το προσεχές διάστημα προκειμένου να βγει η σεζόν.
Παράλληλα αναφέρεται στις κενές βάρδιες του Μαϊου, ενώ επισημαίνει ότι οι μετακινήσεις των μετακινούμενων υπαλλήλων του ΕΚΑΒ από άλλες περιοχές που έγιναν μέσα στον Απρίλιο, έγιναν διότι έληξε η χρονική περίοδος τοποθέτησή τους στη Μύκονο.
-Κύριε Παπαευσταθίου δεδομένου του προβλήματος που έχει προκύψει με το ΕΚΑΒ Μυκόνου και τις ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί, θα θέλαμε να μας πείτε τι γίνετε και πως αναμένεται να καλύψετε τα κενά για να βγει η θερινή περίοδο.
Το πρόβλημα δεν έχει προκύψει φέτος, ισχύει τα τελευταία περίπου 6 χρόνια. Είχα την τύχη, την τιμή όπως θέλετε πέστε το και ξανα ήμουν πρόεδρος στο ΕΚΑΒ από το 2004 μέχρι το Μάρτιο του 2010. Τότε υπήρχε μια προκήρυξη στο ΕΚΑΒ όπου είχε γίνει επί των ημερών μας, είχαν έρθει τα άτομα, είχαν προσληφθεί το 2010, είχε ξεκινήσει μέσω ΑΣΕΠ η διαδικασία από το 2007-2008 και τότε είχαν τοποθετηθεί στη Μύκονο επιπλέον άλλα 4 άτομα. Άρα λοιπόν το καλοκαίρι του 2010 στη Μύκονο υπηρετούσαν 10 άτομα.
-Άρα το 2010 είχαμε στη Μύκονο 10 άτομα.
Ακριβώς. Από εκεί και πέρα γίνανε κάποιες μετακινήσεις, κάποιες μεταθέσεις προσωπικού με αποτέλεσμα τα τελευταία 3 χρόνια ο τομέας να λειτουργεί με 5 και 6 άτομα δύναμη. Τα τελευταία 3 χρόνια, όχι φέτος. Τα 3 λοιπόν τελευταία χρόνια, η υπηρεσία αντιμετώπισε το θέμα ως εξής: Μετακινούσε εποχικά κάποιο προσωπικό από την Αθήνα, ένα με δύο άτομα κατά μέσο όρο κάθε μήνα για να μπορεί να ενισχύει τον υπάρχοντα τομέα και να καλύπτονται οι βάρδιες. Επίσης λειτουργούσε και με το σκεπτικό της συνεργασίας της με το Κέντρο Υγείας, εν πάση περιπτώσει όσο μπορούσε και επίσης λειτουργούσε και σε συνεργασία και με τον Δήμο όπου παραχωρούσε κάποιο άτομο, κάποιον υπάλληλο σαν εποχικό προσωπικό που έπαιρνε σαν οδηγό στο ασθενοφόρο και σε καμία περίπτωση σαν διασώστη. Ερχόμαστε λοιπόν το 2015 για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
-Πείτε μας λίγο πριν φτάσουμε στο 2015, οι μετακινήσεις και οι μεταθέσεις για ποιο λόγο έγιναν;
Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό γιατί δεν ήμουν εγώ πρόεδρος. Ο οποιοσδήποτε υπάλληλος έχει δικαίωμα να κάνει την αίτησή του για μετάθεση, υπάρχουν υπηρεσιακά συμβούλια, υπάρχουν διοικητικά συμβούλια και από εκεί και πέρα αποφαίνονται για τις μεταθέσεις ή μη των υπαλλήλων. Δεν είναι κάτι περίεργο αυτό σε καμία περίπτωση. Απλώς εγώ σας λέω ότι το 2010 υπήρξαν 10 άτομα στο νησί της Μυκόνου μετά από ενέργειες που είχαν γίνει από τα προηγούμενα χρόνια, από το 2008 δηλαδή που ξανα ήμουν πρόεδρος με το σκεπτικό όλα τα νησιά των Κυκλάδων να έχουν τουλάχιστον 1 ασθενοφόρο σε πλήρη λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο και μετά πραγματοποιήθηκαν κάποιες μεταθέσεις. Όχι μόνο από το νησί της Μυκόνου, από όλα τα νησιά των Κυκλάδων υπήρξαν κάποιες μεταθέσεις προς άλλες περιοχές. Δηλαδή το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει η Μύκονος μόνο. Από το 2011 και μετά πολλά νησιά των Κυκλάδων δεν έχουνε ολοκληρωμένη δύναμη ασθενοφόρου οχήματος 24 ώρες το 24ωρο.
-Στο ξεκίνημα τον 2015 πόσα άτομα προσωπικό είχε το ΕΚΑΒ στη Μύκονο;
Πέντε. Ο τομέας της Μυκόνου έχει 5 άτομα προσωπικό.
-Πέντε άτομα δηλαδή είχαμε από το Γενάρη;
Τα τελευταία 3 χρόνια, όχι από τον Γενάρη. Μην το μπερδεύετε, τα τελευταία 3 χρόνια είναι τόση η δύναμη του τομέα.
Διαβάστε περισσότερα στη MYKONOS news που κυκλοφορεί