Εμφύλιος στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις μετατάξεις του 2013

Εμφύλιος στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις μετατάξεις του 2013

 

Εμφύλιο ανάμεσα στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών και σε περίπου 5.500 εκπαιδευτικούς προκάλεσε η γνωστοποίηση πρόθεσης του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει ως ρουσφετολογικές τις μετατάξεις εκπαιδευτικών που έγιναν το 2013.
 
Όπως αναφέρει το in.gr, οι εκπαιδευτικοί έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Παιδείας και ζητούν να μην ανακληθούν οι μετατάξεις τους. Από την πλευρά του το ίδιο το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ειλημμένη απόφαση.
 
Η υπόθεση, αφορά 3.655 καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν μεταταγεί στην Πρωτοβάθμια και περίπου 1.800 καθηγητές που είχαν μεταταγεί σε διοικητικές θέσεις το 2013. 
 
Για όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς πριν από λίγες ημέρες η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) ενημέρωσε ότι συζητείται στο υπουργείο εισήγηση για ανάκληση των μετατάξεών τους, με τη διαδικασία «ανάκληση παράνομης διοικητικής πράξης», η οποία αφορά τις ενέργειες του υπουργείου και όχι τους εκπαιδευτικούς.
 
Κατά τη ΔΟΕ η παραπάνω εισήγηση «κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του δικαίου», επειδή η διαδικασία των μετατάξεων είχε γίνει χωρίς εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης, με ορισμό επιπλέον κριτηρίων από τα προβλεπόμενα, χωρίς τήρηση των αξιολογικών πινάκων και συνεπώς ήταν εκτός νομιμότητας.
 
Από το ΠΑΣΟΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε: «Αντί να αναστατώνει τις ζωές χιλιάδων εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, το υπουργείο οφείλει, μέσω των υπηρεσιών του, να εντοπίσει αποκλειστικά και μόνο τις περιπτώσεις που εμφιλοχώρησαν τυχόν παρανομίες και στη συνέχεια να τις άρει ώστε να αποκατασταθούν οι πιθανές αδικίες.
 
» Οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Μήπως ο απώτερος στόχος είναι η κατάργηση των ΕΑΕΠ, δηλαδή των δημοτικών σχολείων με διευρυμένο ωράριο και μαθήματα όπως τα Αγγλικά, η Πληροφορική, η Θεατρική Αγωγή, η φιλαναγνωσία, ο χορός, από την Α’ Δημοτικού;
 
» Για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κινείται στη λογική της ισοπέδωσης των πάντων και της εξίσωσης προς τα κάτω.
 
» Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα της εκπαίδευσης με μοναδικά θύματα τους μαθητές και τις οικογένειές τους.»