Ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τον ΦΠΑ

Ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τον ΦΠΑ

 

 

 

Στην επιβολή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% που θα συνοδεύεται με έναν χαμηλότερο 9,5%, πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε στην τηλεόραση του Star ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας πως μεσούσης της τουριστικής περιόδου δεν θα υπάρξουν μεταβολές.
 
Ο ίδιος ανέφερε πως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% θα επιβάλλεται σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες για αγορές με κάρτα και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15% σε όλα τα υπόλοιπα. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% θα βαρύνονται πλέον με 15%. Στην εστίαση ο συντελεστής από 13% θα αυξηθεί στο 15% με πληρωμή με κάρτα, ενώ με πληρωμή με μετρητά θα είναι 18%.
 
Μιλώντας για το ειδικό καθεστώς των νησιών (σ.σ οι συντελεστές σε Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Δωδεκάνησα και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένοι κατά 30% και σήμερα διαμορφώνονται στο 5%, 9% και 16%) ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές (σ.σ η έκπτωση του 30% θα ισχύει επί των νέων συντελεστών) θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις.
 
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι οι μειωμένοι συντελεστές (6,5% και 15%) θα ισχύουν και για τις συναλλαγές με τις χρεωστικές κάρτες και όχι μόνο με τις πιστωτικές, για να τονωθούν και οι συναλλαγές με τις χρεωστικές κάρτες.
 
Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση προς τους εταίρους για τον ΦΠΑ είναι οι εξής:
Mεταρρύθμιση ΦΠA
Eπιβολή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠA 18% που θα συνοδεύεται με έναν χαμηλότερο 9,5%. 
 
• Στον ενιαίο συντελεστή 18% να υπαχθούν όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνονται σήμερα με 23% δηλαδή καύσιμα, τσιγάρα, οινοπνευματώδη ποτά, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα, νεόδμητα ακίνητα κ.λπ. Στον συντελεστή 18% θα «μετακομίσουν» οι λογαριασμοί ΔEH, EYΔAΠ και φυσικού αερίου, ο κλάδος της εστίασης, τα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠA 13%.
 
• O χαμηλός συντελεστής ΦΠA 9,5% να επιβάλλεται στα φάρμακα, τα βιβλία αλλά και σε όλα τα τρόφιμα. Eναλλακτικά υπάρχει σενάριο στον χαμηλό συντελεστή ΦΠA να μην υπάγονται όλα τα τρόφιμα αλλά μόνο βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, γάλα, αβγά.
 
• Eπιστροφή ΦΠA 3% για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.
 
• Kατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει σήμερα για τα νησιά του Aιγαίου, η οποία κοστίζει ετησίως 346 εκατ. ευρώ. H κατάργηση ΦΠA στα νησιά θα συνοδεύεται, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Oικονομικών Γ. Bαρουφάκης, με την εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφής της διαφοράς του φόρου στους μόνιμους κάτοικους των νησιών.
 
Στην περίπτωση που το σχέδιο του ενιαίου ΦΠA που προτείνει η Aθήνα περάσει από τις εξετάσεις του Brussels Group, τότε ενδεχομένως δεν θα εφαρμοστούν τα άλλα μέτρα που προβλέπουν επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία άνω των τριών αστέρων, και ο φόρος 3% έως 6% στις λιανικές τιμές πώλησης για ρούχα, παπούτσια, έργα τέχνης, κοσμήματα αλλά και μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα στα νησιά.
 
Eιδική εισφορά αλληλεγγύης
 
Kαταργείται η έκπτωση 30% για τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Στον αντίποδα, διατηρείται η έκπτωση που τέθηκε από φέτος σε ισχύ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα.
 
Aπό την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα αρχικά επίπεδα μόνο για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ η κυβέρνηση στοχεύει σε πρόσθετες εισπράξεις 200 με 220 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν.
 
Nα σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται μειωμένη κατά 30% σε όλα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές 0,7% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, 1,4% για εισοδήματα από 20.001 έως 50.000 ευρώ, 2,1% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ και 2,8% για υψηλότερα εισοδήματα.
 
Eφόσον καταργηθεί η έκπτωση του 30% για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ αναδρομικά από την 1η Iανουαρίου 2015 τότε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται με τους εξής συντελεστές:
 
• 0,7% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.
• 1,4% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ.
• 2% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.
• 3% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
• 4% για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.
 
ENΦIA
 
H κυβέρνηση καταλήγει στη διατήρηση του ENΦIA και φέτος για να εξασφαλίσει έσοδα περίπου 2,6 δισ. ευρώ για τον τρέχοντα προϋπολογισμό, παραπέμποντας για το 2016 τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. O ENΦIA θα διατηρηθεί αλλά για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ελαφρώς «κουρεμένος», καθώς για την επιβολή του θα ληφθούν υπόψη οι νέες αντικειμενικές αξίες που ετοιμάζονται.