Αγώνας δρόμου από δήμους για κλείσιμο ΧΑΔΑ

Αγώνας δρόμου από δήμους για κλείσιμο ΧΑΔΑ

 

 

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και δήμοι, προκειμένου σε 15 ημέρες να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όσο το δυνατόν περισσότεροι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων) και ως εκ τούτου να μειωθεί ανάλογα το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
 
Υπενθυμίζεται ότι για τη μη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, από τις 2 Δεκεμβρίου 2014, χρηματική ποινή ύψους 14.500.000 ευρώ ανά εξάμηνο. Υπάρχει όμως δυνατότητα μείωσης του προστίμου κατά 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει οριστικά και κατά 40.000 ευρώ για τις κλειστές, αλλά μη αποκατεστημένες, χωματερές.
 
Όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά με εγκύκλιό του από όλους τους δήμους -στη δικαιοδοσία των οποίων λειτουργούν/λειτουργούσαν ΧΑΔΑ- να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παύση λειτουργίας και την αποκατάστασή τους και να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να επιτευχθεί μείωση του προστίμου.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε στο ΑΜΠΕ
ότι η προσπάθεια θα εστιαστεί στους πυλώνες της Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων, της Επαναχρησιμοποίησης, της Ανακύκλωσης και της Ανάκτησης και θα υπάρξει θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τα απόβλητα ως δυνάμει πόρο και θα ελαχιστοποιεί τη διάθεσή τους στο έδαφος.
 
Στην κατεύθυνση αυτή, άμεσα ολοκληρώνεται ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων. με κατεύθυνση τη δραστική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων και την προώθηση της αρχής ανακύκλωση-κομποστοποίηση- υπόλειμμα. Όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, η αύξηση των ανακυκλώσιμων, η επανάχρηση και η κομποστοποίηση μπορούν να δημιουργήσουν έως το 2020 περίπου 10.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και κύκλο εργασιών που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.