Οι επιβαρύνσεις στον τουρισμό καίνε τα ξενοδοχεία

Οι επιβαρύνσεις στον τουρισμό καίνε τα ξενοδοχεία

 

 

 
 
Με αφορμή τα φημολογούμενα οικονομικά μέτρα που αναπαράγονται καθημερινά από διάφορους κύκλους,  σχετικά  με την πρόθεση  επιβολής νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στον τουρισμό, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος  (ΞΕΕ) δημοσιοποιεί οικονομική εκτίμηση του ΙΤΕΠ  (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων)  αναφορικά με τα σενάρια φορολογικών επιβαρύνσεων και των αντίστοιχων οικονομικών επιπτώσεων τους που θα προκύψουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον αυτά θεσπιστούν. Δηλαδή είτε στην επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις,  είτε στην επιβολή φόρου 3-5% ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία  κατηγοριών 3*-5*, σε νησιά του Αιγαίου με πάνω από 3.100 κατοίκους.
 
 
Σύμφωνα με αυτά, μια πιθανή επιβολή τέλους της τάξεως των 1-5 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 147,6 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί ένα οριζόντιο φόρο ύψους 14,6% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
 
 
Παράλληλα μια πιθανή επιβολή φόρου 5%, 4% και 3% στα έσοδα από διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των νησιών του Αιγαίου, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 64,3 εκατ. ευρώ περίπου, ήτοι ένα φόρο σε ποσοστό 6,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση του ΞΕΕ.