Μύκονος: Εισαγγελική έρευνα και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για επαιτεία και παρεμπόριο κατέθεσαν υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου

Μύκονος: Εισαγγελική έρευνα και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για επαιτεία και παρεμπόριο κατέθεσαν υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου

 

 

 
 
Σε μηνυτήρια αναφορά – καταγγελία αξιόποινων πράξεων προς τον Εισαγγελέα της Σύρου προέβησαν χθες Τετάρτη, υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου Μυκόνου για την αυξανόμενη παρουσία αθίγγανων (ρομά) τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί αλλά και την αύξηση του παρεμπορίου το καλοκαίρι, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. 
 
 
Το ζήτημα αυτό τείνει να μετεξελιχθεί σε μάστιγα για τη Μύκονο, τους καλοκαιρινούς μήνες με δεκάδες παιδιά να περιφέρονται στα σοκάκια της χώρας, άλλα ζητιανεύοντας και άλλα πουλώντας διάφορα αντικείμενα. Ενώ πρόχειροι καταυλισμοί στήνονται παντού. Όσο για το παρεμπόριο είναι έντονο στις παραλίες. 
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το μεσημέρι με την συνοδεία αστυνομικών αρχών εντοπίστηκε πρόχειρος καταυλισμός στο θεατράκι της Λάκκας. Μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία της αστυνομίας οι 4 αθίγγανοι τράπηκαν σε φυγή, ενώ δύο τσιγγάνες δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο τμήμα. Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο ήταν 5 κινητά τηλέφωνα, ένα αλβανικό διαβατήριο, μία αλβανική ταυτότητα και ένα αποφυλακιστήριο έγγραφο από το οποίο προέκυπτε η μη σύννομη παρουσία ενός εξ αυτών στο νησί της Μυκόνου. 
 
 
Η παρουσία αθίγγανων είναι έντονη κάθε καλοκαίρι στη Μύκονο. Πρόχειροι καταυλισμοί στήνονται σε διάφορα σημεία, ανάμεσά τους και δημοτικά κτίρια και χώροι όπως στο νέο κτίριο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά και το πάρκινγκ του Νταβιά, το θεατράκι της Λάκκας, δίπλα στο νηπιαγωγείο και την παιδική χαρά, όπως και κοντά στο Δημοτικό Σχoλείο της Άνω Μερας, ελλοχεύοντας μεταξύ άλλων και κινδύνους για την δημόσια υγεία. 
 
 
Την ίδια στιγμή το φαινόμενο της επαιτείας είναι έντονο ενώ σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες που έχουν υπάρξει κατά καιρούς τόσο από φορείς και κατοίκους για το θέμα, όσο και από μαρτυρίες, δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που θεωρούν ότι ζητιανεύουν παιδιά της Μυκόνου. 
 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά καιρούς ο αριθμός ενηλίκων και παιδιών είναι δυσανάλογος με αποτέλεσμα να υπάρχουν ερωτηματικά για τυχόν εκμετάλλευση αυτών των παιδιών, με τα στελέχη του Δήμου να στέκονται ιδιαίτερα σε αυτό. Σε ερώτηση δε των αστυνομικών αρχών προς τις δύο τσιγγάνες που πιάστηκαν χθες, αν έχουν παιδιά, η απάντηση τους ήταν αδιάφορη και αόριστη ότι είναι μόνα τους σε κάποια παραλία. Απάντηση η οποία εντείνει την ανησυχία για την τύχη των παιδιών αυτών και την ανάγκη προστασίας τους. 
 
 
Με αφορμή το ανωτέρω γεγονός, την παρουσία τόσο αθίγγανων όσο και πολλών αλλοδαπών που επιδίδονται στο παρεμπόριο και σε λοιπές αξιόποινες πράξεις και ενόψει της ανάγκης προστασίας της περιουσίας, της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού αλλά κυρίως της πρόληψης και προστασίας της πιθανότητας έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής και υγείας των ανηλίκων παιδιών βάσει των ανωτέρω που εκτέθηκαν, για τους λόγους αυτούς τα στελέχη του Δήμου ζητούν την διερεύνηση των καταγγελλομένων και όσων προκύψουν κατά την έρευνα καθώς και την άσκηση  ποινικής δίωξης σε περίπτωση που προκύψουν αξιόποινα αδικήματα σε σχέση με τις ανωτέρω καταγγελίες κατά παντός υπευθύνου που θα προκύψει. 
 
 
Η μηνυτήρια αναφορά εστάλλει προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου με κοινοποίηση προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου, το Λιμεναρχείο Μυκόνου και τον Δήμο Μυκόνου
 
 
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση εκπροσώπων του Δήμου ζητώντας μάλιστα την εισαγγελική παρέμβαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που ελπίζουμε να βρει την κατάλληλη ανταπόκριση από όλες τις αρμόδιες αρχές και σύντομα να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα.