Ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Δευτέρα

Ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Δευτέρα

 

 

 
 
Άνω των 50 δημοσίων Μουσείων και σχεδόν 30 αρχαιολογικοί χώροι που εντάσσονται στις αντίστοιχες Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες και σε μία Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού συμμετέχουν με πλήθος εκθέσεων, ημερίδων, διαλέξεων, θεματικών ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικών εκδηλώσεων κ.ά. στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
 
 
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, επιλέγεται ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα Μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
 
«Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές»
 
Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα: «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». Η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις εποχής μας. Σε αυτή τη διαδικασία τα Μουσεία πρέπει και μπορούν να έχουν έναν καθοριστικό ρόλο, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μία κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.
 
 
Την ημέρα του εορτασμού, Δευτέρα 18 Μαΐου, όλα τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοικτά με ελεύθερη είσοδο, σύμφωνα με το ισχύον ωράριό τους.