«Κερδίζει» 1 μήνα ο τουρισμός

«Κερδίζει» 1 μήνα ο τουρισμός

 

Εναν μήνα «κερδίζει» η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, η οποία επιμηκύνεται στις 210 μέρες, και οι αφίξεις θα κινηθούν ανοδικά, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο διεθνώς τουριστικό οργανισμό της TUI. Ωστόσο υστερεί η αγορά της Ρωσίας και της Γερμανίας.
 
Ο κομιστής των καλών ειδήσεων για τον ελληνικό τουρισμό ήταν ο πρόεδρος της TUI Friedrich Joussen, ο οποίος συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά στη Ρόδο και σε ειδική εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς και οι τοπικοί τουριστικοί φορείς, εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα και σημείωσε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει, η τουριστική κίνηση της χώρας μας θα είναι αυξητική και αυτήν τη χρονιά.
 
«Η Ελλάδα παραμένει αυθεντικός προορισμός και συνεπώς είναι στρατηγική προτεραιότητα για την TUI», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Joussen.
 
Παράλληλα τόνισε ότι στόχευση της TUI είναι φέτος να φέρει 10% περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα σε σχέση με την περσινή περίοδο (δηλαδή 2,2 εκατομμύρια άτομα από περίπου 2 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι).
Στους 7 μήνες
 
Επίσης επεσήμανε ότι ήδη υλοποιείται η δέσμευση για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της χώρας μας από 180 ημέρες τον χρόνο στις 210.
 
Δηλαδή η σεζόν διαρκεί πλέον 7 μήνες, ενώ πολλά ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, ξεκινούν τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο και κλείνουν τον Νοέμβριο.
 
Από την πλευρά της η κ. Κουντουρά επεσήμανε ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς άξονες προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης.
 
Τα νέα -δεδομένων των συνθηκών- για τον ελληνικό τουρισμό είναι καλά. Και αν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και αρθεί η αβεβαιότητα είναι πολύ πιθανό να δούμε νέα άνοδο στις αφίξεις στα 25 εκατομμύρια από 24,2 εκατ. πέρυσι και τα τουριστικά έσοδα να φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ (από 13,4 δισ. ευρώ) αναφέρουν τουριστικές πηγές.
 
Βέβαια υπάρχουν και πιέσεις, καθώς οι αφίξεις από την αγορά της Ρωσίας - Ουκρανίας είναι σημαντικά μειωμένες, πάνω από 40% για Μάιο και Ιούνιο, ενώ οι Γερμανοί εμφανίζονται προς το παρόν διστακτικοί στο να αγοράσουν «πακέτα» για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να υποχωρούν κατά 26% από τη γερμανική αγορά.
 
Οι Βρετανοί τηρούν -προς το παρόν- στάση αναμονής, με τις κρατήσεις να είναι οριακά αυξημένες από την αρχή του χρόνου. Ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι τελικά θα υπάρξει αύξηση της κίνησης από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και ένας αισιόδοξος παράγοντας για άνοδο των αφίξεων από τη βρετανική αγορά είναι η ενίσχυση της στερλίνας έναντι του ευρώ.
 
Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι οι πτήσεις τσάρτερ έχουν «ανοίξει» από τον Μάρτιο και μέχρι το τέλος Απριλίου οι αφίξεις από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας ήταν αυξημένες κατά 13,8% και οι πτήσεις στο +12%. Σύμφωνα με τα στοιχεία αεροπορικών εταιρειών, ήρθαν από το εξωτερικό 1,637 εκατομμύρια επιβάτες με 13.558 πτήσεις.
 
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΤΕ στα μέσα Μαΐου θα προχωρήσει σε ασφαλή εκτίμηση για το πού θα κινηθούν φέτος αφίξεις και έσοδα.
 
Πηγή: ethnos.gr