Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στο Athens Food Festival

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στο Athens Food Festival

 

 

 

Στο πιο «νόστιμο» φεστιβάλ της Αθήνας, το Athens Food Festival, που ανοίγει τις πύλες του σήμερα το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φιλοδοξώντας να “κλέψει” τις εντυπώσεις με μια μεγάλη γκάμα ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. 
 
Για τρεις μέρες, στις 8, 9 και 10 Μαΐου,  η «καρδιά» της ελληνικής υπαίθρου «χτυπά» στο ΣΕΦ, σ΄ ένα πλούσιο φεστιβάλ εξαιρετικού γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπου 17 «μικροί» παραγωγοί από 8 νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τα μυστικά τους.
 
Στην Αθήνα, για τα εγκαίνια του Φεστιβάλ που θα γίνουν σήμερα στις 7 το βράδυ, βρίσκεται ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος είναι και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής. Το μεσημέρι φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» της ΝΕΡΙΤ, όπου παρουσίασε χαρακτηριστικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου που συνέθεσαν ένα καλάθι ειδικά για την εκπομπή και μίλησε για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου  στον συγκεκριμένο τομέα, με τακτική ενημέρωση των παραγωγών, σε θέματα βελτίωσης και προώθησης της παραγωγής τους. 
 
 
Πάνω από 200 μικροί παραγωγοί απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, 500 διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και μυστικά μαγειρικής απ’ όλη τη χώρα, γαστρονομικές παρουσιάσεις από καταξιωμένους Έλληνες μάγειρες και γευσιγνώστες, δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους, αλλά και πολύ φαγητό συνθέτουν το σκηνικό του πρώτου Athens Food Festival.
 
Με βασικά «συστατικά» την αγάπη για την ελληνική κουζίνα και την ανάδειξή της ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, το Athens Food Festival φιλοδοξεί να φέρει κοντά το ευρύ κοινό με το γευστικό πλούτο της χώρας μας και να αποτελέσει σημείο συνάντησης της σύγχρονης παραγωγικής Ελλάδας με εκπροσώπους του ευρύτερου χώρου της ελληνικής γαστρονομίας. 
 
Στο πλαίσιο του Athens Food Festival, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας «μεταμορφώνεται» για τρεις ημέρες σε ένα «χωριό μικρών παραγωγών», δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη:
 
• Να γνωρίσει μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων της ελληνικής φύσης
• Να έρθει σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, τον μύθο και την ιστορία πίσω από κάθε τόπο και τα προϊόντα του
• Να ενημερωθεί για τις ευεργετικές ιδιότητες των ελληνικών προϊόντων
• Να γευτεί τοπικές κουζίνες απ’ όλη τη χώρα
 
Φεύγοντας μπορεί, εάν θέλει, να πάρει μαζί του, λίγη Ελλάδα ακόμα, καθώς όλα τα προϊόντα θα διατίθενται προς πώληση σε τιμές παραγωγού. 
 
Ξεχωριστή θέση στο Athens Food Festival κατέχουν οι διαδραστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις γαστρονομίας, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιούνται, σε διάφορες αίθουσες του σταδίου, σεμινάρια μαγειρικής και παρουσιάσεις γαστρονομικών γεύσεων και προορισμών με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα.
 
Παράλληλα, καταξιωμένοι σεφ θα μυήσουν το κοινό στα μυστικά της μαγειρικής τέχνης, δημιουργώντας ευφάνταστα πιάτα με τους θησαυρούς της ελληνικής γης. 
 
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
 
Το πρόγραμμα βασίζεται σε 4 θεματικές ενότητες και περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως: Έκθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα- με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους της Περιφέρειας.
 
ΧΩΡΙΟ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 
 
Ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον τρόπο παραγωγής εκλεκτών ελληνικών προϊόντων. Ξεχωριστή θέση θα έχει το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο- το μεγαλύτερο που έχει στηθεί ποτέ σε έκθεση- που θα παράγει παρθένο ελαιόλαδο από όλες τις ποικιλίες ελαιολάδου της Ελλάδας (Κορωνέικη, Μανάκι, Λαδοελιά...).
 
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ
 
Προγράμματα γευσιγνωσίας και μαθήματα μαγειρικής από καταξιωμένους σεφ και παραδοσιακές μαγείρισσες (δωρεάν γευστικές δοκιμές, live cooking stage κ.ά.)
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ- ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ 
 
Kαλές πρακτικές γαστρονομικών προορισμών, τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας στην ανάδειξη του τουριστικού και γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων κ.ά.
 
• Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με θέματα: κοινή αγροτική πολιτική και ΕΕ, πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα, ελληνική διατροφή και παραγωγή τροφίμων, κρητικό σύμφωνο ποιότητας, εθνικά brand name, για την ελληνικότητα της γεωργίας...