Απολογισμός Πεπραγμένων σε πρώτο ενικό

Απολογισμός Πεπραγμένων σε πρώτο ενικό

 

 

 

 
Δόθηκε χθες στην δημοσιότητα η πρωτοχρονιάτικη ομιλία της δημαρχεύουσας Ειρήνης Γρυπάρη η οποία περιλάμβανε έναν μίνι απολογισμό των δράσεών από τις 28 Ιουνίου οπότε και ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου.
 
Η κα Γρυπάρη εστίασε την ομιλία της στις προσωπικές της προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου τονίζοντας χαρακτηριστικά "παρά τα όσα προβλήματα αντιμετώπισα μόνη μου, αφού ο Νόμος δεν μου επιτρέπει να ορίσω Αντιδημάρχους αλλά ούτε και πιθανή αντικατάστασή μου έστω και για μια μέρα, προσπάθησα να ανταποκριθώ στις αυξημένες απαιτήσεις ενός τόπου όπως το νησί μας" μιλώντας στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλία της σε πρόσωπο πρώτο ενικό.
 
Αναφέρθηκε επιγραμματικά σε προσωπικές κινήσεις και επαφές της σε θέματα τουρισμού, τονίζοντας ότι προσπάθησε να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τεράστιες τουριστικές αγορές, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα, η Γερμανία και η Αυστρία, ενώ όσο αφορά την κρουαζιέρα και την περαιτέρω αύξηση της επεσήμανε "η παρουσία μου στο μέγαρο ΟΛΠ στον Πειραιά με τον Υπουργό Ναυτιλίας, τον Πρόεδρο του ΟΛΠ και τους πράκτορες της Κρουαζιέρας ήταν ένα θετικό σημάδι και αποσπάσαμε τα καλύτερα σχόλια". 
 
Σχετικα με τον τομέα της καθαριότητας εκτός από τις προσωπικές της παρεμβάσεις ευχαρίστησε διπλά τον δ.σ. Αλέκο Κουκά για την βοήθειά του, όπως και τους εθελοντές που συνέδραμαν στο έργο της καθαριότητας.   
 
Η κα Γρυπάρη έκανε αναφορά στις επικείμενες δράσεις του δήμου για την καθαριότητα ενώ προανήγγειλε την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τα καύσιμα, ο οποίος ήδη τρέχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
 
Στάθηκε σε έργα που ήδη πραγματοποιούνται, όπως το κλειστό γυμναστήριο, ενώ αναφερόμενη στα έργα του Δήμου για τη νέα χρονιά απέφυγε να δεσμευτεί συγκεκριμένα αναφέροντας ότι "είναι να γίνουν κάποια έργα, μικρά και μεγάλα, τόσο στο χώρο της Παιδείας αλλά κι όπου επιτάσσει η ανάγκη βάσει του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2014".
 
Επεσήμανε δε ότι σχετικά με την οδοποιία έγιναν ήδη κάποιες μπετοστρώσεις όπου έκρινε αναγκαίο η ίδια, η Τεχνική Υπηρεσία και αιτήσεις πολιτών  "έγιναν ήδη μπετοστρώσεις επικίνδυνων τμημάτων, όπου κρίθηκε ότι έπρεπε, από εμένα, την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και από αιτήσεις πολιτών".
 
Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το προσωπικό του δήμου και τους δημοτικούς συμβούλους ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης αναφέροντας χαρακτηριστικά  "να ευχαριστήσω όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους Συμπολίτευσης και ιδιαίτερα της Αντιπολίτευσης για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στα Δημοτικά Συμβούλια, και τους Συμβούλους των Κοινοτήτων Μυκονίων και Άνω Μεράς για το έργο που ο καθένας μπόρεσε και πρόσφερε".   
 
 
Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία 
 
 
"Αιδεσιμότατε Αρχιερατικέ Επίτροπε και Σεβαστοί μας Πατέρες,
κύριοι Εκπρόσωποι των Αρχών και Υπηρεσιών, 
κύριοι Εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων του νησιού μας,
κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, 
κύριοι Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων,  
αγαπητοί δημότες και κάτοικοι της Μυκόνου, 
Φίλες και φίλοι, 
 
Καλωσορίζουμε, μαζί με τις ευλογίες της εκκλησίας μας, τη νέα μας χρονιά και θέλω σήμερα μέσα από την καρδιά μου και εκ μέρους όλης της δημοτικής αρχής να ευχηθώ σε όλους εσάς, στις οικογένειές σας και στους πολίτες του τόπου μας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία, χαρά αγάπη και ειρήνη.
 
Μετά τον ορισμό μου από 28 Ιουνίου 2013 ως Ασκούσα Καθήκοντα  Δημάρχου Μυκόνου, και παρά τα όσα προβλήματα αντιμετώπισα μόνη μου, αφού ο Νόμος δεν μου επιτρέπει να ορίσω Αντιδημάρχους αλλά ούτε και πιθανή αντικατάστασή μου έστω και για μια μέρα, προσπάθησα να ανταποκριθώ στις αυξημένες απαιτήσεις ενός τόπου όπως το νησί μας, και ειδικά μέσω της φετινής αυξημένης τουριστικής περιόδου, όταν το νησί μας δέχονταν εκατό και πλέον χιλιάδες κόσμου ημερησίως. Άλλωστε, από ότι μας δείχνουν τα στοιχεία δεχτήκαμε το 2013 περίπου στα 2 εκατομμύρια τουρίστες.
 
Προσπάθησα από τη θέση μου, να δημιουργήσω γέφυρες επικοινωνίας με τεράστιες τουριστικές αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα  η Γερμανία και η Αυστρία με παράλληλες συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και φιλοξενία σε πολλά ξένα τηλεοπτικά συνεργεία. Όσον αφορά την Κρουαζιέρα και την περαιτέρω αύξηση της, η παρουσία μου στο μέγαρο ΟΛΠ στο Πειραιά με τον Υπουργό Ναυτιλίας, τον Πρόεδρο του ΟΛΠ και τους πράκτορες της Κρουαζιέρας ήταν ένα θετικό σημάδι και αποσπάσαμε τα καλύτερα σχόλια. 
 
Η θετική αύξηση του τουρισμού συνεπάγεται και αυξημένες απαιτήσεις του τουρίστα προς όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του. Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της Καθαριότητας, παρά το μεγάλο κενό που επέφερε η έλλειψη προσωπικού αλλά και η μη συντήρηση και επισκευή λόγω άγονου διαγωνισμού των απορριμματοφόρων του Δήμου, κατάφερα την ενοικίαση απορριμματοφόρων, και μετά από προσωπική οικονομική στήριξη και του Δημοτικού Συμβούλου Αλέξανδρου Κουκά , οικονομική στήριξη εθελοντών, αλλά και πολλών φίλων Μυκονιατών (τους οποίους ευχαριστώ ιδιαιτέρως αλλά και όλους τους εργάτες καθαριότητας) προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τη Μύκονο, στο μέτρο του δυνατού, όσο γίνεται πιο καθαρή. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισυλλέγαμε περίπου 120 τόνους απορριμμάτων ημερησίως. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην αποκομιδή απορριμμάτων αποτέλεσε η ροή καυσίμων στα οχήματα του Δήμου.
 
Μετά από προσωπική μου συνάντηση με τους υπεύθυνους του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κυκλάδων, και προσωπική μου παρέμβαση στη σωστή διανομή καυσίμων πετύχαμε την έγκριση πληρωμής καυσίμων στους Μυκονιάτες πρατηριούχους. Επισημαίνω ότι για το 2014 ο Δήμος Μυκόνου, για πρώτη φορά, θα προβεί σε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια καυσίμων και ελαιολιπαντικών του Δήμου και των  Νομικών του Προσώπων, δηλ. Λιμενικό Ταμείο, ΔΕΥΑΜ, Γρυπάρειο και Σχολεία, διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα. 
 
Μέσα στο 2014 επίσης, προγραμματίστηκε η αγορά απορριμματοφόρων οχημάτων, συμπιεστικοί κάδοι αλλά και κάδοι απορριμμάτων, ενώ μέσα στο 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του, μετά την επίσκεψη στο νησί μας του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών, υπεγράφη διαβαθμιδική σύμβαση για την Αποκατάσταση του έργου του ΧΑΔΑ υλοποίηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γλιτώνοντας το νησί μας από τεράστια πρόστιμα.  
 
Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά έργα ο ΧΥΤΑ Μυκόνου, επιτέλους συνεχίζει να λειτουργεί μετά από τεράστιες προσωπικές μου παρεμβάσεις, και του κου Αλέξανδρου Κουκά, και είναι προγραμματισμένες κάποιες απαραίτητες εργασίες για την συντήρηση, επισκευή και καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ. 
 
Αλλεπάλληλες ήταν και οι εκκλήσεις μου στην Ελληνική Αστυνομία, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας για τη συνδρομή τους στην καταπολέμηση του παραεμπορίου και την αποτελεσματικότερη τροχονόμευση κατά τους θερινούς μήνες αλλά και το άναρχο παρκάρισμα ιδιαίτερα στην χώρα.  
 
Με προσωπικές μου εκκλήσεις και συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για το 2014, αποσπάσαμε την υπόσχεσή τους για επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη αστυνόμευση, τροχονόμευση και η αντιμετώπιση του παρεμπορίου. 
 
Για πρώτη φορά λειτούργησε στη Μύκονο για την Τουριστική Περίοδο Πυροσβεστικό Σώμα, αποτελούμενο από τρείς Πυροσβέστες αλλά επίσης για πρώτη φορά στη Μύκονο παραδόθηκε Διασωστικό – Πυροσβεστικό όχημα από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, μετά από προσωπική μου συνάντηση.
 
Προσωπικά θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον μόνιμο πλέον από φέτος Πυροσβέστη κύριο Δημήτρη Πολυκανδριώτη για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση του όποτε του ζητηθεί, αλλά και όλους τους εθελοντές. 
 
Άλλωστε, αλλεπάλληλες ήταν και οι συναντήσεις μου με τους αρμόδιους Υπουργούς για την υποστελέχωση του Δήμου και την έλλειψη προσωπικού στο κέντρο Υγείας Μυκόνου. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη προσωπικού σε 2 νευραλγικές υπηρεσίες όπως η Οικονομική, η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία, δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου αλλά και το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου  και για το λόγο αυτό συναντήθηκα με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Εργασίας και την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρία Καλογήρου και ήδη έγινε η πρώτη μετάταξη υπαλλήλου στον Δήμο μας, αλλά και διαμέσου προγραμμάτων ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΕΣΠΑ ήρθαν στο Δήμο μας 9 άτομα με πεντάμηνη σύμβαση χωρίς  οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. Παράλληλα, το Κέντρο Υγείας Μυκόνου αρχίζει να πλαισιώνεται με αγροτικούς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό. 
 
Πριν δύο μήνες ξεκίνησε η Ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου Άνω Μεράς, έργο πνοής για τη Νεολαία του νησιού μας, μετά από δωρεά οικοπέδου της Ιεράς Μονής και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δωρόθεου Β’ και οικονομική δωρεά της κυρίας Παναγιώτας Χανιώτη σε μνήμη του παιδιού της, έργο που ο Δήμος μας καλείται να ολοκληρώσει. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος μας ταμειακά έχει αποθεματικό περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ και κανένα δάνειο και ομοίως το Λιμενικό Ταμείο πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, από τους λίγους Δήμους Πανελλαδικά, και έχουν εξοφληθεί σχεδόν όλες οι υποχρεώσεις του Δήμου.
 
Όπως καταλαβαίνετε, στις άμεσες προτεραιότητες μας για το 2014, είναι να γίνουν κάποια έργα, μικρά και μεγάλα, τόσο στο χώρο της Παιδείας αλλά κι όπου επιτάσσει η ανάγκη βάσει του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2014. Έγιναν ήδη μπετοστρώσεις επικίνδυνων τμημάτων, όπου κρίθηκε ότι έπρεπε, από εμένα, την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και από αιτήσεις πολιτών. 
 
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, όλους τους Δημοτικούς Υπαλλήλους που συνεργάστηκαν με κατανόηση μαζί μου για να φέρω εις πέρας το δύσκολο έργο του Δήμου και ιδιαίτερα τη Νομική Σύμβουλο του Δήμου κυρία Μάρθα Φρούντζου.
 
Επίσης να ευχαριστήσω όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους Συμπολίτευσης και ιδιαίτερα της Αντιπολίτευσης για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στα Δημοτικά Συμβούλια, και τους Συμβούλους των Κοινοτήτων Μυκονίων και Άνω Μεράς  για το έργο που ο καθένας μπόρεσε και πρόσφερε. 
 
Φίλες και Φίλοι,
Αγαπημένοι μου Μυκονιάτες, 
 
Η Μύκονος είναι ένα κοσμοπολίτικο και πανέμορφο νησί και παραμένει σταθερή αξία για τους Μυκονιάτες και τους επισκέπτες μας. Πάνω απ’όλα, από τη θέση που βρίσκομαι θα στηρίζω τους κατοίκους της Μυκόνου και θα αγωνίζομαι για το καλό αυτού του τόπου. Όλοι μαζί μπορούμε να κρατήσουμε τη Μύκονο, ο καθένας από τη θέση του, και εμείς από το Δήμο, εκεί που της αρμόζει και της αξίζει στην Κορυφή!!!! 
 
Εύχομαι ως Δήμαρχος και πάλι σε όλους  και στις οικογένειές σας το 2014  να φέρει υγεία, φώτιση, ευημερία, ειρήνη και ελπίδα.
Καλή Χρονιά 
Σας ευχαριστώ θερμά".