Κοινή δήλωση εκπροσώπων φορέων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για την προστασία του ελληνικού τουρισμού

Κοινή δήλωση εκπροσώπων φορέων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για την προστασία του ελληνικού τουρισμού

 

 

 

 

Με αφορμή τις διαρροές των τελευταίων ημερών περί του μέτρου της ειδικής φορολόγησης του τουριστικού κλάδου που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, σε κοινή δήλωση προβαίνει το σύνολο των τοπικών φορέων των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου:
 
"Οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου, για μια ακόμη φορά εκφράζουμε την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία μας για το ενδεχόμενο ειδικής φορολόγησης  του τουριστικού κλάδου στα νησιά μας, που αυτές τις ώρες και σύμφωνα με “διαρροές” και “πληροφορίες”, βρίσκεται στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. 
 
Αυτή την ύστατη ώρα δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως εάν υιοθετηθούν τέτοιου είδους μέτρα όπως η επιβολή νέων φόρων και τελών και μάλιστα  εν μέσω της τουριστικής περιόδου,  είναι βέβαιη η βλάβη που θα επέλθει στον ελληνικό τουρισμό, την μοναδική παραγωγική βάση της χώρας, από την οποία μπορεί να ελπίζει σε ανάκαμψη η ελληνική οικονομία.
 
Μέτρα όπως αυτά, τα οποία δεν απορρέουν από καμία τεκμηριωμένη μελέτη, σχεδιασμό και οικονομική λογική, το μόνο που θα επιφέρουν είναι τη μείωση των κρατήσεων και τη συρρίκνωση του μοναδικού κλάδου που μπορεί σήμερα να δώσει οξυγόνο,  να δώσει ελπίδα και  αναπτυξιακή προοπτική σε μια συρρικνωμένη εθνική οικονομία.
 
Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τον ελληνικό τουρισμό  με κάθε τρόπο. Ως εκ τούτου, η σθεναρή και δυναμική αντίδρασή μας, είναι δεδομένη. Η τυφλή φοροεισπρακτική λογική που διέπει τέτοιου είδους μέτρα, δεν μπορεί να περάσει ως οδός «σωτηρίας». Αντιθέτως. Εκείνοι που απεργάζονται τρόπους καταστροφής του ελληνικού τουρισμού στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, πρέπει να αναλογιστούν ότι αν καταρρεύσει το 40% του τουρισμού, θα καταρρεύσει και η χώρα. 
 
Κατά συνέπεια, αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να προωθούνται μέτρα περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, παρά την ανήκεστο βλάβη που θα προκληθεί όχι μόνο  στην οικονομία των νησιών, αλλά στην χώρα συνολικά. . 
 
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει από τη διαβούλευση τέτοιες προτάσεις. 
Να χειριστεί με μεγάλη υπευθυνότητα την εμπιστοσύνη των πολιτών που τώρα είναι ευαισθητοποιημένοι στα τοπικά προβλήματα των νησιών και της παραμεθορίου περιοχής που τυγχάνει και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Πρέπει να γίνει κατανοητό πως για τα νησιά μας η μόνη πηγή επιβίωσης είναι ο τουρισμός με σημαντική συμβολή στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας. 
 
Η τουριστική κίνηση ξεκίνησε, ας μην επιχειρήσει κανείς να συμβάλει στην ανακοπή του ρεύματος και να στρέψει τον τουρισμό της Ελλάδας στις ανταγωνίστριες χώρες.  
 
Κατόπιν αυτών, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός. Όλα έχουν όρια, που στην περίπτωση των νησιών μας, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. 
 
Μετά από πέντε χρόνια βαθύτατης ύφεσης, ο τόπος δεν αντέχει άλλο να βυθίζεται από πολιτικές και αποφάσεις που αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ένα σύνολο στατιστικών δεικτών.
 
Ούτε οι αρχές της οικονομικής επιστήμης δεν μπορούν να επιβραβεύσουν την ορθότητα αυτών των εμμονών, αφού το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η ενίσχυση της ύφεσης.
 
Απαιτούμε από τους δανειστές, να εγκαταλείψουν τις παράλογες και αντιαναπτυξιακές βλέψεις τους. 
 
Στην απαίτηση μας αυτή, δεν θα ανεχθούμε καμία στάση υποχωρητικότητας από τους τοπικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που τους θέτουμε προ των ευθυνών τους και τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί. 
 
Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για νέα  μέτρα που στοχοποιούν και πλήττουν τον τουρισμό. 
 
Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά. 
Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική".