Τι αποτέλεσμα θα έχει ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ - Σε ποια προϊόντα θα αυξηθούν οι τιμές

Τι αποτέλεσμα θα έχει ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ - Σε ποια προϊόντα θα αυξηθούν οι τιμές

 

 

Δίκοπο μαχαίρι είναι η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ειδικά αν αυτός κινείται πολύ πάνω από το όριο του 15% που ορίζει η σχετική Κοινοτική Οδηγία. Κι αυτό γιατί μια τέτοια κίνηση δεν θα φέρει μόνο μειώσεις τιμών, αλλά και αυξήσεις, ενώ συν τοις άλλοις η αναθεώρηση του πλαισίου του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων, όπως αυτή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών για τα νησιά.
 
Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή; Η κυβέρνηση απορρίπτει αυξήσεις στο ΦΠΑ μέσω μετατάξεων, ενώ χαρακτηρίζει ως υφεσιακό μέτρο την κατάργηση των ειδικών συντελεστών στα νησιά. Από την άλλη πλευρά, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Π. Μοσκοβισί στον Κώστα Χρυσόγονο, η Κομισιόν πιέζει για μετάταξη του Τουρισμού από το 6,5% στο 13% εδώ και τώρα, ενώ είναι πάγια η επιθυμία των δανειστών για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, παρά το ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν ειδικοί συντελεστές για συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Μαδέιρα της Πορτογαλίας.
 
Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συζητήσει από τον Ιούνιο, αλλαγές στο πλαίσιο, με φόντο το νέο αναπτυξιακό πλάνο. 
 
Σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να τεθεί ακόμα και ενιαίος συντελεστής, με το Γ. Βαρουφάκη να κάνει λόγο για 15%, εκφράζοντας μάλλον φρούδες ελπίδες, αφού μια τέτοια συζήτηση- όπως δείχνει η εμπειρία ανάλογων διαβουλεύσεων στο πρόσφατο παρελθόν- δεν νοείται για χαμηλότερο συντελεστή από το 18- 19%.
 
Τι θα φέρει ο ενιαίος συντελεστής;Αυξήσεις σε:θέατρα,ξενοδοχεία,λογαριασμούς ΔΕΚΟ,εστίαση,μεταφορές,που σήμερα είναι στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% ή στο 13%.
 
Αλλά και μειώσεις σε:
 
φαρμακευτικάπροϊόντα,καύσιμα,οινοπνευματώδη,ένδυση,τηλεφωνία,καπνικά, αυτοκίνητα,ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη,υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.),που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.Το φλέγον ερώτημα είναι βέβαια σε ποιόν συντελεστή θα υπαχθούν τα «ευαίσθητα» αγαθά.
 
Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να διατηρηθούν σε χαμηλό συντελεστή τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία. Το ερώτημα είναι, όμως, αν αυτός ο συντελεστής θα είναι 13% και 6,5% αντιστοίχως ή θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις...