Επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στον Γ. Βαρουφάκη - Ζητά την μη εφαρμογή του μέτρου συναλλαγών με πιστωτική κάρτα για ποσά άνω των 70€ στα νησιά

Επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στον Γ. Βαρουφάκη - Ζητά την μη εφαρμογή του μέτρου συναλλαγών με πιστωτική κάρτα για ποσά άνω των 70€ στα νησιά

 

 

Την αντίθεσή του στην πρόθεση του Υπ. Οικονομικών να επιβάλλει συναλλαγές άνω των 70 € αποκλειστικά με πιστωτική κάρτα σε ορισμένα νησιά άνω των 3.100 κατοίκων εκφράζει με επιστολή του το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Η επιστολή που εστάλει προς τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, αναγράφει πέντε λόγους για τους οποίους το Επιμελητήριο είναι αντίθετο ως προς την εφαρμογή του μέτρου.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μέτρο περιλαμβάνει τα 23 από τα 35 νησιά άνω των 3.100 κατοίκων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή "Για άλλη μια φορά, δίνεται η εντύπωση ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτές οι καθημερινές και ουσιαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες κάτοικοι και επιχειρηματίες, αλλά και τα πρακτικά και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τη νησιωτική περιφέρεια τα οποία θα καταστήσουν μια τέτοια διάταξη, μη εφαρμόσιμη". 

 

Επισημαίνεται δε ότι το μέτρο αυτό βρίσκει αντίθετο το Επιμελητήριο για τους παρακάτω λόγους:

 

1.Αντιτίθεται σε βασικές συνταγματικές αρχές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις - και ειδικότερα α) στην αρχή της ισονομίας (αφού δεν θα ισχύει για όλη την επικράτεια, αλλά μόνο για ορισμένα νησιά) και β) στην αρχή της ελευθερίας του ατόμου, ως προς το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και άρα να συναλλάσσεται ελεύθερα (άρθρο 5, παρ. 1 του Συντάγματος) - γεγονός που θα οδηγήσει σε προσβολή του από τα δικαστήρια. 

 

2.Οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν μέχρι σήμερα συσκευές POS επεξεργασίας καρτών λόγω περιορισμένου τζίρου, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τις προμηθευτούν, καθώς είναι ασύμφορο για τις Τράπεζες να χορηγούν αυτές τις συσκευές, εάν το ύψος των πωλήσεων δεν εξασφαλίζει κερδοφορία για αυτές. Συνεπώς, στην περίπτωση των πολύ μικρών και εποχιακών επιχειρήσεων των νησιών μας, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή αυτή η διάταξη.

 

3.Λόγω του ότι στην πλειοψηφία των επιχειρήσεών μας, που όπως προαναφέραμε είναι εποχιακές και πολύ μικρού μεγέθους, απασχολείται μόνο ένα άτομο – δηλαδή ο επιχειρηματίας - είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, να πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω καρτών, δεδομένων των τηλεπικοινωνιακών καθυστερήσεων και προβλημάτων που υπάρχουν και που θα επιδεινωθούν δραματικά στο νησιωτικό χώρο, από την μαζική μεταφορά data κατά την καταχώρηση συναλλαγών μέσω καρτών, στα pos των καταστημάτων.

 

4.Το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι δραστηριότητες που φοροδιαφεύγουν, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο  και μετά την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, συνεπώς θα πρέπει να στοχεύσει προς αυτή την κατεύθυνση για να επιτύχει αύξηση των δημοσίων εσόδων, αντί να δημιουργεί μία ακόμη πρόσθετη ταλαιπωρία σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

 

5.Επί της ουσίας, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς οι επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα, θα κάνουν «κατάτμηση» των συναλλαγών σε μικρότερα ποσά του ορίου που θα καθορισθεί. 

 

"Για να κάνουμε περισσότερο κατανοητή την πρακτική αδυναμία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου στη νησιωτική περιφέρεια, αναφέρουμε ενδεικτικά ένα μόνο από τα προβλήματα, ότι η καθημερινή τροφοδοσία των μικρότερων νησιών γίνεται με καΐκια, οι ιδιοκτήτες των οποίων αναλαμβάνουν να μεταφέρουν - και να πληρώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις μετρητοίς - εμπορεύματα από τα μεγαλύτερα νησιά. Σχεδόν σε όλα τα μικρά νησιά, δεν υπάρχουν τράπεζες και ΑΤΜ, συνεπώς η συναλλαγή με μετρητά είναι ο μόνος διαθέσιμος τρόπος. Με ποιόν τρόπο θα γίνονται οι συναλλαγές σε αυτές τις περιπτώσεις; Θα πρέπει οι κάτοικοι των νησιών να εκδώσουν κάρτες στις ανύπαρκτες στα νησιά τους τράπεζες και στη συνέχεια να δίνουν στο ιδιοκτήτη του σκάφους τις κάρτες τους για πραγματοποιήσει αγορές για λογαριασμό τους από τα γειτονικά μεγαλύτερα νησιά;" αναφέρεται στην επιστολή η οποία καταλήγει " όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτό είναι αδύνατο και είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου".   

 
Για όλους τους παραπάνω λόγους το Επιμελητήριο Κυκλάδων ζητά να μην εφαρμοσθεί το υπό εξέταση μέτρο και καλεί την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της, τις ιδιαίτερες συνθήκες που συνδέονται με τη νησιωτικότητα και να κατανοήσει ότι η πραγματικότητα για τα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουν οι επισκέπτες κατά την περίοδο των διακοπών τους, αντίθετα, συνδέεται με καθημερινές, ανυπέρβλητες πολλές φορές δυσκολίες που δεν είναι δυνατόν να φαντασθεί ο κάτοικος της ηπειρωτικής Ελλάδας.