Στην Κωνσταντινούπολη η Ενορία της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

Στην Κωνσταντινούπολη η Ενορία της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου

 

 

 

 

Με την ευχή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Δωροθέου Β’ η ενορία του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου υπό την καθοδήγηση του Εφημερίου του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρου Μαραγκού διοργάνωσε τετραήμερη αεροπορική προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου 2015.
 
Αμέσως με την άφιξή μας  άρχισε η ξενάγησή μας στην Πόλη, με την πολυκύμαντη ιστορία της, που είναι χτισμένη σε προνομιούχα θέση, ανάμεσα σε δύο θάλασσες και δύο ηπείρους. Επισκεφθήκαμε την Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Μπαλουκλί) με το θαυματουργό Αγίασμα και τους Τάφους των Πατριαρχών, τη σπουδαία Μονή της Χώρας, σήμερα μουσείο με θαυμάσιες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά απαράμιλλης ωραιότητας και την Παναγία των Βλαχερνών, όπου για πρώτη φορά εψάλη η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τη σκεπαστή αγορά “Καπαλί Τσαρσί”, με τα 4.000 καταστήματα.
 
Την επομένη ημέρα επισκεφθήκαμε την Αγία Σοφία, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, όχι μόνο λόγω της παλαιότητας και της ιστορίας της, αλλά και λόγω του ότι αποτελεί αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Η περιήγησή μας συνεχίσθηκε στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, στον Ιππόδρομο στο Μπλε Τζαμί, και στα Οθωμανικά Ανάκτορα Τοπ Καπί. Ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κρουαζιέρα στον μαγευτικό Βόσπορο.
 
Την επόμενη ημέρα επισκεφθήκαμε τη νήσο Χάλκη των Πριγκιποννήσων, και επισκεφθήκαμε την περίφημη Θεολογική Σχολή της και την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος. Το απόγευμα μεταβήκαμε στο Φανάρι, έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου προσκυνήσαμε τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, και γίναμε δεκτοί από τον Πρώτο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος αναφέρθηκε με λόγους πατρικής αγάπης τόσο για την ενορία μας όσο και για τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δωρόθεο Β’. Προ του τέλους διένειμε σε όλους τους προσκυνητές έναν επίχρυσο σταυρό και δύο κόκκινα αυγά. Πριν την αναχώρησή μας από το Φανάρι προσκυνήσαμε  την σφραγισμένη Πύλη στην οποία απαγχονίσθηκε ο μαρτυρικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄.
 
Την επομένη ημέρα επιστρέψαμε αεροπορικώς στην νήσο Μύκονο. Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των συνταξιδιωτών μας εκφράζουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας προς τον Σεβασμιώτατο Πατέρα μας Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β’ για την ευλογία και άδεια  και της εφετινής εκδρομής αλλά και για το ενδιαφέρον του και τις πατρικές ευχές του.  
 
Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός
 
Πηγή: imsyrou.gr