Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

 

 

 

Αυξημένες ήταν οι εντάσεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την επόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Η συνεδρίαση κινήθηκε κάτω από ιδιαίτερα οξύ κλίμα ενώ όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την ΠΝΠ τα "αίματα άναψαν".
 
Όταν τελικά κατάφερε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις αναφορικά με την εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος, είπε τα εξής:
 
- Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.
 
- Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
 
- Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.
 
- Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.
 
Ο κ. Μάρδας διευκρίνισε πως ο εσωτερικός δανεισμός της κυβέρνησης θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο μήνες, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων.
 
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατουλής, δήλωσε πως το δίμηνο αυτό δεν αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε εχθές.