Μέτρα για συγκράτηση φαρμακευτικής δαπάνης σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Μέτρα για συγκράτηση φαρμακευτικής δαπάνης σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

 

 

Σε μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της δαπάνης συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
 
Ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής ετοιμάζει υπουργική απόφαση - θα είναι έτοιμη πιθανότατα εντός της τρέχουσας ή της προσεχούς εβδομάδας - με την οποία θα καθιερώνονται κλειστοί προϋπολογισμοί για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). 
 
Όπως αναφέρει το in.gr, πρόκειται για φάρμακα ιδιαιτέρως ακριβά (ογκολογικά, νευρολογικά, σπάνιες παθήσεις κλπ) τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τον ΕΟΠΥΥ. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να μη ξεφύγει περαιτέρω η σχετική δαπάνη, ειδικά φέτος που αναμένεται η εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατανάλωση που καταγράφηκε το 2014 στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ισοδυναμεί με περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ) θα καλυφθεί και θα δοθεί μία αύξηση σε ποσοστό 3% (για να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των νέων φαρμάκων).
 
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας προχωρεί στη συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Η Επιτροπή θα αποτελείται από τέσσερις υπο-επιτροπές (φαρμάκου, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δευτεροβάθμιας περίθαλψης) οι οποίες θα έχουν κοινό πρόεδρο. Προτεραιότητα δίδεται στη συγκρότηση των υπο-επιτροπών φαρμάκου και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.