Ανακοίνωση Κόκκινου για το Νεώριο Σύρου

Ανακοίνωση Κόκκινου για το Νεώριο Σύρου

 

 

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, ανέφερε πως από το 2010 οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης ταλανίζουν τους νησιώτες και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς, δεν αποτέλεσαν εξαίρεση από τον αρνητικό κανόνα της φτώχειας και της υποβάθμισης της ζωής μας οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Νεωρίου της Σύρου. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, βάζουν «πλάτη» και στηρίζουν τη λειτουργία του Ναυπηγείου με «τσεκουρωμένες» τις αποδοχές τους και αντιμέτωποι με τη δύσκολη καθημερινότητα.
 
Μετά από πολλές προσπάθειες και μεγάλη αναμονή εισέρευσαν στα ταμεία της εταιρείας τα χρήματα των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν για την επισκευή δυο δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού. Αρκετά από αυτά διατέθηκαν για να αντιμετωπιστούν συσσωρευμένες δαπάνες που αφορούσαν τη λειτουργία της εταιρείας, όμως, παραμένει η εκκρεμότητα εξόφλησης έξι μηνιάτικων προς τους εργαζόμενους του Νεωρίου. Διαφαίνεται ότι η εγγυήτρια τράπεζα έχει δυσμενείς όρους με τη διοίκηση της εταιρείας για τη διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων και είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι απαιτείται ευελιξία και κατανόηση των ανθρώπινων αναγκών. 
 
Ο κ. Κόκκινος τόνισε πως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πάνω από τους αριθμούς υπάρχουν οι άνθρωποι. Οι τριακόσιοι εργαζόμενοι του Νεωρίου – μαζί με τις οικογένειές τους – αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Σύρου και πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαλύουν την κοινωνική συνοχή των Κυκλάδων. Από αυτούς τους εργαζόμενους θα περάσει η επισκευή των δυο δεξαμενών και άλλων πλοίων. 
 
Συνεχίζοντας την ανακοίνωσή του ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως, οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, δεν μπορούν πλέον να ζουν με δανεικά ή στην αβεβαιότητα. Το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης να γίνει σεβαστό απ’ όλους. Η διοίκηση να επιχειρήσει νέα διαπραγμάτευση με την εγγυήτρια τράπεζα η οποία πρέπει να λάβει υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα.
 
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου συνέχισε λέγοντας πως στη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που ζούμε οι έννοιες της κατανόησης και της αλληλεγγύης να γίνουν πράξη. Είναι σαφέστατο ότι η ανάγκη διαρκούς στήριξης της μοναδικής βαριάς βιομηχανίας του Ν. Αιγαίου και του έμψυχου δυναμικού της είναι επιτακτική περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
 
Τελειώνοντας την ανακοίνωση του τόνισε πως ο Περιφερειακός Συνδυασμός «Νέα Εποχή για τα νησιά μας», ταράζει τα «λιμνάζοντα νερά» και  αναλαμβάνει και πάλι πρωτοβουλίες στήριξης των εργαζομένων στο Ναυπηγείο καλώντας σε συστράτευση και κινητοποίηση όσους πραγματικά θέλουν την ευημερία των νησιωτών.