Ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού

Ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού

 

Από σήμερα ξεκινούν τα Άγια Πάθη του Κυρίου Ιησού Χριστού, ενώ οι μέρες μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται "Ακολουθίες του Νυμφίου".
 
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του επονομαζόμενου "Παγκάλου" του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.
 
Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ, ο οποίος λόγω της ενάρετης ζωής του φθονήθηκε από τα αδέλφια του. Αρχικά τον έριξαν σ' ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο, δεν τα κατάφεραν όμως κι έτσι τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή.
 
Ο Ιωσήφ εκεί, λόγω ότι δεν ενέδωσε στις ερωτικές επιθυμίες της γυναίκας του Φαραώ, τον συκοφάντησε και ο Φαραώ τον φυλάκισε. Έπειτα όμως από ένα παράξενο όνειρο που είδε ο Φαραώ, ζήτησε έναν ερμηνευτή και ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού. 
 
Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρεσε και τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.