Συνεχίζονται την Κυριακή οι χειμερινές Αποσπερίδες στην Στέγη Μελέτης

Συνεχίζονται την Κυριακή οι χειμερινές Αποσπερίδες στην Στέγη Μελέτης

 

 

 

Ξεκινούν και πάλι οι αποσπερίδες στην Στέγη Μελέτης Παναγιώτη Κουσαθανά. Μετά το σύντομο διάλλειμα λόγω γιορτών, η πρώτη  αποσπερίδα για το 2014 πραγματοποιείται το απόγευμα της Κυριακής 12 Ιανουαρίου.

Η αποσπερίδα της Κυριακής περιλαμβάνει την συνέχεια  των αφιερωμάτων στον Ρώσο σκηνοθέτη Andrej Tarkovsky (1932-1986) με την ταινία του Νοσταλγία, που θεωρείται μια από τις καλύτερές του, ένας θρήνος για την απώλεια της γενέθλιας γης, αλλά και για την απώλεια της πίστης στις αξίες τις οποίες διασαλπίζει με τον δικό του τρόπο ο άγιος «σαλός» της ταινίας, ο Ντομένικο.

Ο τελευταίος, αυτοπυρπολούμενος υπό τους διακοπτόμενους, παραμορφωμένους έως τη «δια-φωνία»  ήχους της Ένατης Συμφωνίας του Beethoven, θα θυσιάσει τον εαυτό του διαμαρτυρόμενος για την ηθελημένη κώφωση της ανθρωπότητας. Ωστόσο, παραλλήλως με την πυρκαγιά που θα καταλύσει το σώμα του, μια άλλη ελπιδοφόρα φωτιά, μια μικρή φλόγα κεριού ανάβει από τον ήρωα της ταινίας αντιπροσωπεύοντας το τάμα και την υπόσχεση για μιαν ανώτερη ζωή, τέτοια που αρμόζει στο ανθρώπινο ον, το μόνο επιγής πλάσμα που του δόθηκε η ικανότητα να μπορεί να την καταλάβει και να την επιλέξει ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσει με τη ζωή του.

Ένα θλιμμένο τραγούδι για τις χαμένες ομορφιές και τις χαμένες πατρίδες στις ζωές των ανθρώπων, ένα εσωτερικό ταξίδι που εξιστορεί με αβάσταχτη ποιητική ομορφιά την πορεία και τη μοίρα όποιου ανθρώπου τολμήσει να ταξιδέψει έως το τέλος το εσωτερικό του ταξίδι. Ώρα έναρξης 7:00μ.μ.