Αλλαγή στις τιμές εισιτηρίων στα μουσεία προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων του Γιάνη Βαρουφάκη

Αλλαγή στις τιμές εισιτηρίων στα μουσεία προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων του Γιάνη Βαρουφάκη

 

 

 

 

Αύξηση των εσόδων κατά 5 με 10 εκατομμύρια μέσα στο 2015 και ως 20 εκατομμύρια το 2016, προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων του Γιάνη Βαρουφάκη, με την αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της χώρας.
 
Αναλυτικότερα, αναφέρει πως ανάλογα τη σημαντικότητα και την επισκεψιμότητα των ελληνικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει νέα πολιτική για τα εισιτήρια.
 
Θα υπάρξουν ειδικοί όροι για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ενώ θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος μια Κυριακή το μήνα κάθε καλοκαίρι και ίσως περισσότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 
Ενδιαφέρον έχει ότι αναφέρεται στη δημιουργία μίας κεντρικά ελεγχόμενης χαμηλού κόστους πλατφόρμας που θα επιτρέπει την εφαρμογή του e-ticketing αλλά και της αγοράς εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα. Αυτή η πλατφόρμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε 33 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που είναι οι πλέον επισκέψιμοι και έχουν διευρυμένο ωράριο.
 
Το εντυπωσιακό είναι πως αυτή η εφαρμογή σύμφωνα με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να γίνει τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή σε δύο μήνες. Πρόκληση μεγάλη αφού κυρίως το θέμα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων  πολλοί και επί χρόνια έχουν προσπαθήσει να υλοποιήσουν χωρίς επιτυχία.
 
Το υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠ θα είναι οι φορείς διαχείρισης. Ο Νίκος Ξυδάκης από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως θέλει να μετατρέψει το ΤΑΠ σε αιμοδότη του υπουργείου Πολιτισμού, για αυτό το λόγο δώρισε εδώ και περίπου ένα μήνα νέο ΔΣ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο τζίρος που σημειώνει το ΤΑΠ τώρα αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θεωρεί ότι μπορεί να αυξηθεί σημαντικά κυρίως μέσω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου με αντικείμενα καθώς και άυλα πολιτιστικά αγαθά.
 
Στην λίστα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται πάντως αναφορά σε πιθανή ανάπτυξη και αύξηση εσόδων από τις πωλήσεις και τις υπόλοιπες παροχές στα μουσεία που ελέγχει ο ΤΑΠ.