Ηχηρό μήνυμα από το Αιγαίο: Όχι στην αύξηση ΦΠΑ στα νησιά - Δεν θα ψηφίσουμε τέτοια ρύθμιση δήλωσαν οι τοπικοί βουλευτές

Ηχηρό μήνυμα από το Αιγαίο: Όχι στην αύξηση ΦΠΑ στα νησιά - Δεν θα ψηφίσουμε τέτοια ρύθμιση δήλωσαν οι τοπικοί βουλευτές

 

 

 

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση από τους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι  δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση ρύθμιση που θα προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη, απέσπασε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα, παρουσία πλήθους βουλευτών, δημάρχων και σύσσωμων των παραγωγικών φορέων των νησιών.

 

Μάλιστα αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκφράστηκαν έντονα αρνητικά για τον κ. Μάρδα και την κα. Βαλαμβάνη, "οι οποίοι εκφράζουν προσωπικές τους απόψεις", ενώ όπως τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος, στο κείμενο που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ουδεμία αναφορά υπάρχει σε αύξηση του ΦΠΑ των νησιών.
Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το Νότιο Αιγαίο, πληρώνει το ότι βρίσκεται  στην πρωτοπορία της οικονομίας και του τουρισμού, δίνοντας το παράδειγμα. Αναφερόμενος δε στις αιτιάσεις περί φοροδιαφυγήςο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι δουλειά του κράτους να έχει τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
 
 
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Φώτης Χατζηδιάκος, έκανε μια λεπτομερή αναφορά στο ιστορικό της  θέσπισης χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αναφέροντας μάλιστα μια ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πει: " Το Αιγαίο κοστίζει ακριβά, αλλά είναι μονάκριβο".
 
 
Ο κ. Χατζηδιάκος, εκφράζοντας το σύνολο των δημάρχων του νοτίου Αιγαίου τόνισε την κατηγορηματική αντίθεσή του στο  ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα των νησιών λόγω της απόστασης και το αυξημένο κόστος διαβίωσης δεν καλύπτονται από την μικρή αυτή διαφορά του ΦΠΑ.
 
 
Στη συνέχεια το λόγο πήραν βουλευτές, δήμαρχοι και πρόεδροι φορέων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.