Αφιέρωμα στον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο από την ΚΔΕΠΠΑΜ

Αφιέρωμα στον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο από την ΚΔΕΠΠΑΜ

 

 

 

 

Μια βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Ανδρέα  Εμπειρίκο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι της ποίησης  στη Μύκονο σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου στις 20:30 το βράδυ στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ. 
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του ετήσιου θεματικού θεσμού «Ποιητική Άνοιξη» που πραγματοποιείται τα τελευταία εννέα χρόνια από την Δημοτική Επιχείρηση ΚΔΕΠΠΑΜ. Μεταξύ άλλων, έχουν πραγματοποιηθεί αφιερώματα στον Μυκονιάτη βραβευμένο ποιητή και συγγραφέα Παναγιώτη Κουσαθανά, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Κ.Π. Καβάφη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Γιώργο Σαραντάρη, τον Ιωάννη Γρυπάρη , τον Νίκο Καββαδία κ.α. 
 
O ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος, θα αναφερθεί μέσα από κείμενα, ποιήματα και πεζά στην ιδιαίτερη διαδρομή του πατέρα του, ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου, που μετατρέπει το ειδικό σε μια προσομοίωση του οικουμενικού, ξεκινώντας από την Άνδρο και το Αιγαίο, μειώνοντας στη συνέχεια τις άμεσες αναφορές του σε αυτά και εξακοντίζοντας τη γραφή του στα οικουμενικά.
 
Μετά τον πόλεμο επιστρέφει στο καταφύγιό του στο νησί, έχοντας όμως διανύσει μια σπουδαία πορεία με πολλά ταξίδια, φυσικά και μεταφορικά,  δίνοντας ένα προσωπικό στίγμα στα αισθητικά και λογοτεχνικά κινήματα της εποχής του. 
 
Ο Θέμης Ροδαμίτης θα προλογίσει και  θα συντονίσει την εκδήλωση. Ποιήματα και πεζά πρόκειται να διαβάσει η Ζωή Νικητάκη. 
 
Θα προβληθούν φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου από τη Μύκονο και το Αιγαίο. Επίσης θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής παιδιών της έκτης τάξης του Β’ Δημοτικού  Σχολείου Μυκόνου πάνω στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, που δημιούργησαν με αφορμή την εκδήλωση, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Ναπολεάνας Νανούλη.