"Τόποι της Λογοτεχνίας" ένα συλλογικό έργο 134 συγγραφέων ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Κουσαθανάς

 

 

 
 
Κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ο συλλογικός τόμος της Εταιρείας Συγγραφέων «Τόποι της Λογοτεχνίας». Εκατόν τριάντα τέσσερις συγγραφείς καταγράφουν μια ελληνική προσωπική γεωγραφία, ανάμεσά τους και ο Μυκονιάτης Παναγιώτης Κουσαθανάς. 
 
 
Στόχος της συλλογικής αυτής έκδοσης της Εταιρείας Συγγραφέων είναι να αναδειχθεί η σχέση της σύγχρονης λογοτεχνικής μας παραγωγής με τη γεωγραφία. Tο θέμα προσεγγίζεται ως ένα είδος «πατριδογνωσίας», μια νεωτερική γεωγραφία των σύγχρονων συγγραφέων μας με άξονα όχι υποχρεωτικά τον τόπο καταγωγής τους, αλλά κάποιο ελληνικό γεωγραφικό μήκος και πλάτος που τους ορίζει (ή τους ερεθίζει) ως δημιουργούς. Φιλοδοξία της Εταιρείας είναι να ολοκληρωθεί ένας άτλας προσωπικών περιπλανήσεων με ευρηματικές καταγραφές, ανεξάρτητα από τη συγγραφική γενιά στην οποία εντάσσεται κάποιος(α) ή την ειδολογική κατάταξη της γραφής του.
 
134 συγγραφείς δίνουν το «παρών» με πρωτότυπα κείμενα ή αποσπάσματα δημοσιευμένου έργου τους. Παρά δε την έντονη αστικοποίηση και την εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου στα μεταπολεμικά χρόνια, οι τόποι και τα τοπία εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο έργο τους ως ενεργό πλαίσιο αλλά και ως ανασκάλεμα της μνήμης, ως χώροι πατρογονικών αφηγήσεων, ως επανεπίσκεψη και επινόηση του παρελθόντος. Η ποικιλότητα στα είδη γραφής και στον τρόπο λειτουργίας του τόπου –από αφηγηματικό ήρωα ως απλό φόντο– είναι εμφανής και δίνει μια «χωροταξική» γεύση της ενεργού εν εξελίξει γραμματείας μας.
 
 
Η παρουσίαση του τόμου «Τόποι της Λογοτεχνίας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Απριλίου και ώρα 8.00 στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα.
Τόποι της Λογοτεχνίας - Εξώφυλλο Τόποι της Λογοτεχνίας - Εξώφυλλο