Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2013 Μέρος β'

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2013 Μέρος β'

 

 

Διαβάστε το δεύτερο μέρος της ανασκόπησης των σημαντικότερων γεγονότων της χρονιάς που πέρασε όπως τα κατέγραψε η MYKONOS NEWS.
 
-Ένα μείζον ζήτημα άνοιξαν και παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο  τον Μάιο οι ξεναγοί, οι οποίοι έκαναν λόγο για παραποιήσεις και ανακρίβειες που λέγονται κατά την διάρκεια ξεναγήσεων από «μαϊμού» ξεναγούς που κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι στο νησί. Οι παράνομοι ξεναγοί μη γνωρίζοντας την ιστορία του τόπου και εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη αντίστοιχων γνώσεων των επισκεπτών διαστρεβλώνουν την ιστορία και την παράδοση της Μυκόνου. Πέραν αυτών όμως οι ξεναγοί κατέθεσαν στο Δ.Σ. και μια σειρά από προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι τουρίστες του νησιού και τα οποία ουσιαστικά δυσφημούν τον τόπο μας. Το θέμα εξετάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με τρίμηνη καθυστέρηση καθώς οι ξεναγοί θέλοντας να προλάβουν την σαιζόν είχαν στείλει την επιστολή τους τον Φεβρουάριο, αλλά αυτή συζητήθηκε στις 31 Μαΐου με αποτέλεσμα πολλά από αυτά που ζητούσαν να μην μπορούν να δρομολογηθούν, ενώ άλλα δρομολογήθηκαν με καθυστέρηση εν μέσω της σαιζόν. 
 
-Οι εξελίξεις για το Οικονομικό Σκάνδαλο του Δήμου Μυκόνου συνεχίστηκαν στις αρχές Ιουνίου με την απόφαση παραπομπής σε δίκη όλων των κατηγορουμένων. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου αποδέχθηκε την πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Οικονόμου και έστειλε σε δίκη τους δύο πρώην δημάρχους με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Με την κατηγορία για απιστία και ψευδή βεβαίωση παραπέμπονται στην δίκη και οι δύο αντιδήμαρχοι. Σε δίκη παραπέμφθηκαν επίσης τρεις υπάλληλοι και ένας επιχειρηματίας, ενώ απαλλαχτικό ήταν το βούλευμα για μία υπάλληλο της οικονομικής. 
 
-Αρχές Ιουνίου ένα ρεπορτάζ για την Ρήνεια που προβλήθηκε σε πανελλαδικής εμβέλειας δίκτυο δημιούργησε αναταράξεις σε όσους έχουν «παρτίδες» στο νησί. Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για την δημιουργία βιλών από τους δικαιούχους αγρότες και προκάλεσε την αντίδραση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού. Ο πρόεδρος ους κ. Γιώργος Συριανός με εκτενείς συνέντευξη στην MYKONOS NEWS έκανε λόγο για στημένο και καθοδηγούμενο ρεπορτάζ προκειμένου να θίξει τους αγρότες της περιοχής. Οι αγρότες λειτουργούν και ως φύλακες του νησιού ανέφερε στην εφημερίδα ο προϊστάμενος της ΚΑ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Π. Χατζηδάκης, τονίζοντας «δεν επιθυμούμε να ερημωθεί το νησί».  Ακολούθησαν καταγραφές των αγροικιών της Ρήνειας και ανταλλαγή εγγράφων προς το Υπουργείο σε μια υπόθεση που δεν έχει ακόμα και σήμερα κλείσει.
 
-Από αθλητικής πλευράς τον Ιούνιο η Μύκονος φιλοξένησε το ποδηλατικό διήμερο TOUR MAY BE MYKONOS στο οποίο πήραν μέρος μεγάλης εμβέλειας έλληνες αθλητές, ολυμπιονίκες, αλλά και ο μυκονιάτης Γιώργος Δάντος ο οποίος και στέφθηκε νικητής. Ο αγώνας σημείωσε μεγάλη επιτυχία και γίνονται συζητήσεις να διεξαχθεί στο νησί και τη νέα χρονιά. Επίσης ο ΑΟ Μυκόνου κατακτώντας το πρωτάθλημα της Α’ Κυκλάδων και με την συγκυρία της συγχώνευσης Δ’ και Γ’ Εθνικής, η ομάδα θα αγωνιστεί φέτος στην Γ’ Εθνική κατηγορία. 
 
-Θετική κατά πλειοψηφία ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πολυσυζητημένο Σχέδιο Πόλης. Η παρουσίαση και η έγκριση των αποτελεσμάτων της μελέτης «Προκαταρκτική τεχνική μελέτη Μυκόνου» και ο προγραμματισμός των ενεργειών που απαιτούνται για την περαιτέρω προώθηση της αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο Δ.Σ. της 31/05. Το ΔΣ αποφάσισε για την περιοχή του Διατάγματος ΠΔ 721 του 1995 να εκδοθεί απόφαση της σχετικής διοίκησης η οποία θα αποφαίνεται επί των εισφορών γης και χρήματος που ισχύουν για την περιοχή αυτήν ως εξής σύμφωνα με το σχέδιο. Για την περιοχή 1 που έχει χαρακτηριστεί σαν περιοχή αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και δεν υπόκειται σε υποχρέωση εισφοράς γης και χρήματος, για την περιοχή 2 που είναι η περιοχή που έχει χαρακτηριστεί σαν πυκνοδομημένη εντός οικισμού πριν το 1923 και δεν υπόκειται σε υποχρέωση γης και χρήματος και για την περιοχή 3 περιοχή που έχει χαρακτηριστεί σαν αραιοδομημένη και υπόκειται σε εισφορές γης και χρήματος Στην περιοχή του εγκεκριμένου σχεδίου θα ενταχθούν και οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος των ρεμάτων. 
 
-Στις 21/6 με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου τέθηκαν σε αργία ο Δήμαρχος και οι δύο Αντιδήμαρχοι. Η απόφαση ήρθε ως απόρροια του αμετάκλητου βουλεύματος του Εφετείου Αιγαίου για το Οικονομικό Σκάνδαλο. Μετά από ένα πλούσιο παρασκήνιο που ακολούθησε και ενώ ο κ. Μέγας με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. έτρεχαν στην Αθήνα για να προσβάλουν την απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Δ.Σ. Ειρήνη Γρυπάρη ως η επόμενη επιλαχούσα λόγω ψήφων, δέχθηκε να αναλάβει καθήκοντα δημάρχου, κάτι που έγινε με διαπιστωτική πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 
 
 -Η επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος στάθηκε αφορμή για να αποκαλυφθούν μια σειρά από ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα προβλήματα που υπάρχουν στον ΧΥΤΑ Μυκόνου. Μετά από τέσσερα χρόνια ανεπαρκούς λειτουργίας του ο ΧΥΤΑ εξακολουθεί να αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα» για το νησί, που δεν ξέρουμε πότε θα σκάσει. Αν και κ. Μακρυωνίτης ήρθε για ενημέρωση σε θέματα ΕΣΠΑ, την συζήτηση μονοπώλησε ο ΧΥΤΑ και αποκαλύφθηκαν πολλές λεπτομέρειες ενός έργου που πληρώθηκε με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ουδέποτε λειτούργησε σωστά. 
 
- Έναν πελεκάνο λιγότερο μετρά η Μύκονος μετά το τροχαίο δυστύχημα που παρέσυρε στο θάνατο την «Γιωργία». Το τροχαίο έλαβε χώρα μέρα μεσημέρι από διερχόμενο όχημα στον γιαλό και μάλιστα σε ώρα που η κυκλοφορία απαγορεύεται…
 
-Μείζον θέμα του φετινού καλοκαιριού ήταν τα σκουπίδια. Το νησί ήταν πιο βρώμικο από κάθε άλλη φορά. Οι σκουπιδιάρες του Δήμου εγκαταλειμμένες λόγο βλάβης στον χώρο του ΧΥΤΑ  και οι υπάλληλοι ελάχιστοι για μια Μύκονο στην μέση της σαιζόν. Οι ενέργειες ενοικίασης αυτοκινήτων καθαριότητας βελτίωσαν κάπως την απαράδεκτη εικόνα που εμφάνισε το νησί στις αρχές καλοκαιριού, ενώ οι τριάντα εννέα 7μηνίτες υπάλληλοι καθαριότητας που προκηρύχθηκαν μέσα στον Ιούλιο και προσλήφθηκαν τον Αύγουστο έκαναν ελάχιστα αισθητή την παρουσία τους, ενώ ακόμα και σήμερα αναζητούνται…
 
-Την παραίτηση του Προέδρου του Δ.Σ. Δημήτρη Σκαγιά για μια σειρά από λόγους που αναφέρονταν σε έγγραφο που αναγνώστηκε στο Δ.Σ. και εστάλει και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατέθεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ως «το τελευταίο εμπόδιο προκειμένου η Μύκονος να γυρίσει σελίδα και να πορευτεί με ένα δημοτικό συμβούλιο που θα χαράσσει το όραμα, θα αποφασίζει το μέλλον και θα κινείται με γνώμονα την νομιμότητα και την διαφάνεια». 
 
-Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δέχθηκε βολές και από τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας οι οποίοι με επιστολή τους προς το Δ.Σ. έκαναν λόγο για παράτυπες μεθοδεύσεις και απειλές που δέχθηκαν από τον ίδιο για να εκτελέσουν εντολές του παρά την διαφωνία των ίδιων σχετικά με την διαδικασία που τηρήθηκε. 
-Το θέμα του ΧΥΤΑ και γενικότερα της καθαριότητας ήταν αφορμή και για την διπλή επίσκεψη Περιφερειάρχη και Γ. Γρ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου
 
-Το πιο θερμό συμβούλιο της χρονιάς πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου. Είχε προηγηθεί σε προηγούμενο συμβούλιο που είχε διακοπεί η απάντηση του Δ. Σκαγιά σε όσα του καταλόγισε η αντιπολίτευση και η άρνηση του προέδρου να δώσει το λόγο στα μέλη του Δ.Σ. στα οποία αναφέρθηκε κατά την έναρξη της επόμενης συνεδρίασης πυροδότησε την ατμόσφαιρα. Τα πνεύματα παραλίγο να παρεκτραπούν σε μια από τις πιο επεισοδιακές συνεδριάσεις της χρονιάς με την συμμετοχή και πολιτών που εξαγριώθηκαν με τις «κοκορομαχίες» των αιρετών. 
 
-Πρόταση συνεργασίας με την Περιφέρεια για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Μυκόνου έκρυβε στον χαρτοφύλακά του ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πουσσαίος κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νησί τον Αύγουστο. Το Δ.Σ. συμφώνησε σε διαβαθμιδική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου εκείνη να «τρέξει» πλέον το έργο του ΧΑΔΑ που σημειωτέων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 31/12/2013 και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
 
-Ένα ακόμα μείζον ζήτημα που απασχόλησε το νησί την χρονιά που φεύγει είναι η κατάσταση που επικρατεί με το Κέντρο Υγείας, τις ελλείψεις του και την υποστελέχωσή του. Φορείς και υπάλληλοι του Κέντρου Υγείας και επιστολές και ανακοινώσεις τους έκαναν γνωστά τα προβλήματα τα οποία ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν με αμείωτη ένταση.  
 
-Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των καθηγητών. Οι καθηγητές ενημέρωσαν τους γονείς αλλά και τα στελέχη της Δημαρχίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι στην συνέχεια της χρονιάς. Η κατάσταση στην εκπαίδευση εξακολουθεί να παρουσιάζει πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα την νέα επιστολή των καθηγητών μέσα στον Νοέμβρη με μια σειρά προβλημάτων που αφορούν τόσο στην απουσία καθηγητών σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, ακόμη και σήμερα, όπου το πρώτο τρίμηνο έχει ήδη τελειώσει, όσο και σε έλλειψη αιθουσών αλλά και στην κορυφαία αποκάλυψη περί μη άδειας νομιμότητας του Γυμνασίου που του στερεί το δικαίωμα να έχει πυροσβεστική και μελέτη στατικής επάρκειας. Καμία αντίδραση ωστόσο από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Δήμου. 
 
-Ο Σεπτέμβρης ήρθε με μια νέα υποψηφιότητα για τον Δήμο Μυκόνου. Ο λογιστής κ. Αστέρης Μακρής με μια απρόσμενη κίνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον Δήμο με την υποψηφιότητα του Δημάρχου στις εκλογές του Μαΐου. Ακόμα και σήμερα είναι η μοναδική επίσημη υποψηφιότητα. 
 
-Από κοινωνικής πλευράς σοκ προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η σύλληψη δύο λιμενικών, ενός μυκονιάτη και πέντε αλβανών που φέρονται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών στο νησί. Η σύλληψη έγινε από κλιμάκιο Αθηνών που παρακολουθούσε τις κινήσεις των συλληφθέντων για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
 
-Η εμπορία ανθρώπων καλά κρατεί και οι δουλέμποροι συνεχίζουν ανενόχλητοι την δουλειά τους στο Αιγαίο. Τριάντα τρεις Αφγανούς λαθρομετανάστες ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά μετέφερε και άφησε σε Τούρλο και Καλαφάτη σκάφος δουλεμπόρων. Ευτυχώς όλοι ήταν καλά στην υγεία τους.
 
-Μεγάλη επιτυχία με πολλές συμμετοχές από διάφορες περιοχές της χώρας σημείωσαν τα Δήλεια 2013. Η γιορτή του κλασσικού αθλητισμού στο νησί που διοργάνωσαν η ΕΑΣ Σέγας Κυκλάδων και το τμήμα στίβου του ΑΟ Μυκόνου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 200 αθλητών που εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους στο γήπεδο του Κόρφου. 
 
-Κατά 3.000.000 ευρώ είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2014. Η ψήφισή του έγινε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην θετική εισήγηση του αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας για την ψήφισή του, αλλά και στην έντονη κριτική που δέχθηκε ο προϋπολογισμός από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Μιλτιάδη Ατζαμόγλου ο οποίος και ψήφισε παρών. 
 
-Σε αναγκαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών προχώρησε ο Δήμος Μυκόνου μετά από την εκτόξευση των εισπράξεων στην υπηρεσία δημοτικών τελών. Τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα δεν επιτρέπεται να συσσωρεύονται αλλά πρέπει να αποτελούν ανταποδοτικές δαπάνες. Παρά τις εισπράξεις όμως που υπήρξαν, δαπάνες δεν έγιναν αρκετές με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλο πλεόνασμα και να απαιτείται μείωση των τελών ώστε οι έσοδα και δαπάνες να είναι σχεδόν ισοσκελισμένες το 2014. 
 
- Από την ερχόμενη χρονιά η Μύκονος θα τιμά τον Πολιούχο Προστάτη της Άγιο Αρτέμιο με τοπική αργία. Το πολύχρονο αίτημα βρήκε ανταπόκριση μετά από τις επαφές που είχε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς στο Υπουργείο Εσωτερικών και την δέσμευση του τότε Υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη. Έτσι η 20η Οκτωβρίου μετά και την δημοσίευση του ΦΕΚ θα αποτελεί τοπική αργία για το νησί. 
 
-Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων είναι μια πονεμένη ιστορία. Από παλιά το μπαλάκι πετούσε ο Δήμος στην τότε Νομαρχία και τούμπαλιν με πιο συχνή δικαιολογία ότι η υπηρεσία του Δήμου δεν διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα για να προβεί σε αυτές. Παράλληλα και οι ιδιώτες απέφευγαν να αναλάβουν τέτοιου είδους εργασίες. Η αρμοδιότητα πλέον ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η οποία με πρόσφατο έγγραφό της, κάλεσε τον Δήμο Μυκόνου σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου, «εργασίες κατεδάφισης πέντε αυθαίρετων κατασκευών, μεταφορά και διάθεση των οικοδομικών αποβλήτων σε αδειοδοτημένο χώρο και έργα αποκατάστασης». Τα αυθαίρετα έχουν γίνει μετά τις 28 Ιουλίου του 2011 σε περιοχές Φτελιά, Άγιο Στέφανο, Πουλί, Λιά και Ορνό. Το Δ.Σ. φαίνεται να προσφεύγει για άλλη μία φορά στην γνωστή τακτική «περί μη ύπαρξης των κατάλληλων μηχανημάτων» για να βγάλει από πάνω του την ευθύνη και μάλιστα ενόψει εκλογών και τώρα αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη.  
 
ΠΗΓΗ:  MYKONOS NEWS